Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kazimierz
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
Przekątne równej długości wychodzące z jednego z wierzchołków mają długość 2 i tworzą kąt 60°. Oblicz długość krawędzi podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
Zakładam, że chodzi o przekątne podstawy. Co możesz powiedzieć o trójkącie ACE?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
Wydaje mi się, że chodzi o przekątne graniastosłupa, bo wszystkie przekątne podstawy o równej długości wychodzące z jednego wierzchołka tworzą kąt \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\).
Według mnie rysunek powinien wyglądać tak:
Trójkąt \(\displaystyle{ AIK}\) jest równoboczny, każdy z jego boków ma długość \(\displaystyle{ 2}\), a \(\displaystyle{ KI}\) to krótsza przekątna sześciokąta będącego podstawą bryły.
Pozdrawiam!
Według mnie rysunek powinien wyglądać tak:
Trójkąt \(\displaystyle{ AIK}\) jest równoboczny, każdy z jego boków ma długość \(\displaystyle{ 2}\), a \(\displaystyle{ KI}\) to krótsza przekątna sześciokąta będącego podstawą bryły.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kazimierz
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
Trójkąt ACE jest równoboczny. Przekątne wyznaczyłem tak samo, jak Ty.Sherlock pisze:Zakładam, że chodzi o przekątne podstawy. Co możesz powiedzieć o trójkącie ACE?
Nie do końca jestem pewien, czy aby na pewno tak powinno wyglądać. Polecenie też nic nie mówi.wujomaro pisze:Wydaje mi się, że chodzi o przekątne graniastosłupa, bo wszystkie przekątne podstawy o równej długości wychodzące z jednego wierzchołka tworzą kąt \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\).
Według mnie rysunek powinien wyglądać tak:
Trójkąt \(\displaystyle{ AIK}\) jest równoboczny, każdy z jego boków ma długość \(\displaystyle{ 2}\), a \(\displaystyle{ KI}\) to krótsza przekątna sześciokąta będącego podstawą bryły.
Pozdrawiam!
Co trzeba jednak zrobić, żeby uzyskać poprawny wynik? Pomóżcie.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kazimierz
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
Odpowiedzi niestety nie mam. Jednej z osób, które mi rozwiązywały, wyszło \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Wyliczyła sobie ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}}\), czyli wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym (gdzie a=2). Jaki to ma związek z krawędzią podstawy - nie wiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
Sześciokąt w podstawie zbudowany jest z trójkątów równobocznych, o boku równym bokowi tego sześciokąta.
\(\displaystyle{ 2}\) to dwie wysokości takiego trójkąta
Wydaje mi się jednak, że chodzi o przekątne graniastosłupa.
Byłabym za rysunkiem, który wrzucił wujomaro.
\(\displaystyle{ 2}\) to dwie wysokości takiego trójkąta
Wydaje mi się jednak, że chodzi o przekątne graniastosłupa.
Byłabym za rysunkiem, który wrzucił wujomaro.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kazimierz
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
Zauważam tę zależność na rysunku Sherlock'a, gorzej u wujomaro.anna_ pisze:Sześciokąt w podstawie zbudowany jest z trójkątów równobocznych, o boku równym bokowi tego sześciokąta.
\(\displaystyle{ 2}\) to dwie wysokości takiego trójkąta
Liczba \(\displaystyle{ 2}\) będzie rozwiązaniem? Przydałyby się jakieś obliczenia, o ile można coś wykrzesać.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
W wersji Sherlocka
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{a\sqrt{3}}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3} =2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)-- dzisiaj, o 16:49 --Wersja wujomaro
Trójkąt \(\displaystyle{ BD'F'}\) jest równoboczny. Jego bok to dwie wysokości trójkąta.
Czyli obliczenia identyczne jak poprzednio.
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{a\sqrt{3}}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3} =2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)-- dzisiaj, o 16:49 --Wersja wujomaro
Trójkąt \(\displaystyle{ BD'F'}\) jest równoboczny. Jego bok to dwie wysokości trójkąta.
Czyli obliczenia identyczne jak poprzednio.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kazimierz
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
Największe zdziwienie wywołuje wielość wyników, jakie spotkałem. Najpierw \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) (od koleżanki), mi coś tam wyszło, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), potem \(\displaystyle{ 2}\) (znowu koleżanka policzyła). Wolę nie tłumaczyć, w jaki sposób do tego doszliśmy. Wierzę jednak, że
jest właściwym wynikiem.anna_ pisze: \(\displaystyle{ a= \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 17:28 przez Przemcio11B, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
Przekątnych graniastosłupa nie możemy wziąć pod uwagę bo skoro trójkąt \(\displaystyle{ BD'F'}\) jest równoboczny to \(\displaystyle{ BD'=F'D'=BD}\) i wtedy trójkąt prostokątny \(\displaystyle{ BDD'}\) ma przeciwprostokątną o długości takiej jak jedna z przyprostokątnych...
PS Jeśli chodzi o przekątne podstawy to niepotrzebny jest w treści zadania kąt 60 stopni - w sześciokącie foremnym krótsze przekątne wychodzące z jednego wierzchołka zawsze tworzą taki właśnie kąt.
PS Jeśli chodzi o przekątne podstawy to niepotrzebny jest w treści zadania kąt 60 stopni - w sześciokącie foremnym krótsze przekątne wychodzące z jednego wierzchołka zawsze tworzą taki właśnie kąt.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Obliczanie długości krawędzi podstawy w graniastosłupie
W tym wypadku zadanko bardziej pasuje do planimetrii, a nie do stereometrii. Nie ma potrzeby mówić tutaj w ogóle o graniastosłupie.