W ostrosłupie trójkątnym wszystkie krawędzie boczne i dwie krawędzie podstawy mają długość b, a kąt między równymi bokami podstawy ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) . Oblicz objętość tego ostrosłupa. DLA JAKICH \(\displaystyle{ \alpha}\) ZADANIE TO MA ROZWIĄZANIE?
Objętość udało mi się policzyć, natomiast nie wiem jak ugryźć tą \(\displaystyle{ \alpha}\), w odpowiedzi jest że \(\displaystyle{ \alpha }\). Co warunkuje alfe oprócz tego że ma być mniejsza od \(\displaystyle{ 180^{o}}\)? Jakie zalozenia trzeba sprawdzic? Ma ktoś jakiś pomysl?
Dziedzina? Ostrosłup
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
Dziedzina? Ostrosłup
Skorzystaj z tego że jeżeli kąty \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) mają wspólny wierzchołek, parami wspólne ramiona i są wypukłe, to \(\displaystyle{ \alpha + \beta > \gamma\\
\alpha+\gamma>\beta\\
\beta+\gamma>\alpha}\)
\alpha+\gamma>\beta\\
\beta+\gamma>\alpha}\)