Objętość i pole powierzchni stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 gru 2012, o 12:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 6 razy
Objętość i pole powierzchni stożka
Oblicz objętość i pole powierzchni stożka otrzymanego w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 3 cm. i 6 cm. wokół krótszej przyprostokątnej...Dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 gru 2012, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
Objętość i pole powierzchni stożka
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^{2}h
h=6
r=3
Pp= \pi r(r+l)
r=3
l^{2} = 3^{2} + 6^{2}
l= \sqrt{45}}\)
h=6
r=3
Pp= \pi r(r+l)
r=3
l^{2} = 3^{2} + 6^{2}
l= \sqrt{45}}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Objętość i pole powierzchni stożka
killermannnnn, skoro:
\(\displaystyle{ H=3 \\ r=6}\)
Pozdrawiam!
to:Oblicz objętość i pole powierzchni stożka otrzymanego w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 3 cm. i 6 cm. wokół krótszej przyprostokątnej
\(\displaystyle{ H=3 \\ r=6}\)
Pozdrawiam!