Powierzchnia boczna walca
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 gru 2012, o 12:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 6 razy
Powierzchnia boczna walca
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyznę jest prostokątem. Przekątna tego prostokąta wynosi 12 i tworzy z bokiem równym wysokości walca kąt o mierze 30 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej. Niby łatwe, a się motam, chyba szare komórki przestały pracować......Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 gru 2012, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Powierzchnia boczna walca
Z funkcji trygonometrycznych, lub z własności boków w trójkącie \(\displaystyle{ 30^{\circ} \ 60^{\circ} \ 90^{\circ}}\) wyznacz długości boków tego prostokąta.
Jeden bok to wysokość naszej bryły, drugi natomiast jest obwodem podstawy. Ale do obliczenia \(\displaystyle{ P_{b}}\) korzystasz zwyczajnie ze wzoru na pole prostokąta:
\(\displaystyle{ P=a \cdot b}\)
Pozdrawiam!-- 9 gru 2012, o 19:48 --Z funkcji trygonometrycznych, lub z własności boków w trójkącie \(\displaystyle{ 30^{\circ} \ 60^{\circ} \ 90^{\circ}}\) wyznacz długości boków tego prostokąta.
Jeden bok to wysokość naszej bryły, drugi natomiast jest obwodem podstawy. Ale do obliczenia \(\displaystyle{ P_{b}}\) korzystasz zwyczajnie ze wzoru na pole prostokąta:
\(\displaystyle{ P=a \cdot b}\)
Pozdrawiam!
Jeden bok to wysokość naszej bryły, drugi natomiast jest obwodem podstawy. Ale do obliczenia \(\displaystyle{ P_{b}}\) korzystasz zwyczajnie ze wzoru na pole prostokąta:
\(\displaystyle{ P=a \cdot b}\)
Pozdrawiam!-- 9 gru 2012, o 19:48 --Z funkcji trygonometrycznych, lub z własności boków w trójkącie \(\displaystyle{ 30^{\circ} \ 60^{\circ} \ 90^{\circ}}\) wyznacz długości boków tego prostokąta.
Jeden bok to wysokość naszej bryły, drugi natomiast jest obwodem podstawy. Ale do obliczenia \(\displaystyle{ P_{b}}\) korzystasz zwyczajnie ze wzoru na pole prostokąta:
\(\displaystyle{ P=a \cdot b}\)
Pozdrawiam!