Objętość stożka ściętego z elipsą
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 00:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Objętość stożka ściętego z elipsą
Witam,
Niestety nie wiem, czy taka figura ma swoją nazwę, stąd nie mogę znaleźć żadnych do niej wzorów.
Potrzebuję obliczyć objętość figury powstałej na bazie stożka ściętego, gdzie tworząca tego stożka jest wycinkiem (1/4tą) elipsy tak, że wysokość stożka to półoś wielka elipsy, a oś mała jest różnicą między średnica podstawy a średnicą płaszczyzny odcięcia stożka.
Jeżeli wyrażam się niejasno to wrzucę rysunek (przekrój).
Mogę to naturalnie policzyć metodą kolejnych przybliżej to iluśtam zwykłych stożków ściętych ale liczę, że jest na to jakaś prostsza i szybsza metoda.
Dzięki i pozdrawiam.
Niestety nie wiem, czy taka figura ma swoją nazwę, stąd nie mogę znaleźć żadnych do niej wzorów.
Potrzebuję obliczyć objętość figury powstałej na bazie stożka ściętego, gdzie tworząca tego stożka jest wycinkiem (1/4tą) elipsy tak, że wysokość stożka to półoś wielka elipsy, a oś mała jest różnicą między średnica podstawy a średnicą płaszczyzny odcięcia stożka.
Jeżeli wyrażam się niejasno to wrzucę rysunek (przekrój).
Mogę to naturalnie policzyć metodą kolejnych przybliżej to iluśtam zwykłych stożków ściętych ale liczę, że jest na to jakaś prostsza i szybsza metoda.
Dzięki i pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 00:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Objętość stożka ściętego z elipsą
Wartości przykładowe, Di i De to średnice podstawy i płaszczyzny odcięcia, L to półoś wielka elipsy tworzącej.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Objętość stożka ściętego z elipsą
Chodzi o taką bryłę?
\(\displaystyle{ Di}\) to \(\displaystyle{ De}\) plus oś mała elipsy?
Próbowałaś może całkami?
Próbowałaś może całkami?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 00:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Objętość stożka ściętego z elipsą
Tak, to jest taka bryła.
Niestety całki to sporo poza moim zakresem specjalności; to znaczy jak mi ktoś poda sposób to sobie poradzę ale sama z siebie niczego mądrego na ich podstawie nie wymyślę
Tak.Sherlock pisze: \(\displaystyle{ Di}\) to \(\displaystyle{ De}\) plus oś mała elipsy?
Niestety całki to sporo poza moim zakresem specjalności; to znaczy jak mi ktoś poda sposób to sobie poradzę ale sama z siebie niczego mądrego na ich podstawie nie wymyślę
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Objętość stożka ściętego z elipsą
Nie jestem biegły w całkach, ale myślę, że można to w ten sposób rozwiązać:
Równanie elipsy:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2}+ \frac{y^2}{b^2}=1}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) to półoś wielka, \(\displaystyle{ b}\) to półoś mała (w przykładzie \(\displaystyle{ a=3}\), \(\displaystyle{ b=2}\)).
Wyznaczmy \(\displaystyle{ y}\):
\(\displaystyle{ y= \frac{b}{a} \sqrt{a^2-x^2}}\)
Teraz "obniżymy" wykres o wartość \(\displaystyle{ z}\) tj.:
\(\displaystyle{ z=b+ \frac{De}{2}}\) (w przykładzie \(\displaystyle{ z=3}\))
czyli:
\(\displaystyle{ y= \frac{b}{a} \sqrt{a^2-x^2}-z}\)
Teraz korzystamy ze wzoru na objętość bryły powstałej przez obrót fragmentu funkcji wokół osi OX:
\(\displaystyle{ V=\pi \int_{a}^{b} (f(x))^2 dx}\)
(symbol a i b przy całce oznaczonej nie są tożsame z półosiami )
W przykładzie bryła ograniczona jest przez proste \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ x=3}\).
Równanie elipsy:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2}+ \frac{y^2}{b^2}=1}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) to półoś wielka, \(\displaystyle{ b}\) to półoś mała (w przykładzie \(\displaystyle{ a=3}\), \(\displaystyle{ b=2}\)).
Wyznaczmy \(\displaystyle{ y}\):
\(\displaystyle{ y= \frac{b}{a} \sqrt{a^2-x^2}}\)
Teraz "obniżymy" wykres o wartość \(\displaystyle{ z}\) tj.:
\(\displaystyle{ z=b+ \frac{De}{2}}\) (w przykładzie \(\displaystyle{ z=3}\))
czyli:
\(\displaystyle{ y= \frac{b}{a} \sqrt{a^2-x^2}-z}\)
Teraz korzystamy ze wzoru na objętość bryły powstałej przez obrót fragmentu funkcji wokół osi OX:
\(\displaystyle{ V=\pi \int_{a}^{b} (f(x))^2 dx}\)
(symbol a i b przy całce oznaczonej nie są tożsame z półosiami )
W przykładzie bryła ograniczona jest przez proste \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ x=3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 00:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Objętość stożka ściętego z elipsą
To chyba ma sens, dzięki.
Postaram się to ogarnąć dla wartości rzeczywistych, jak potem empirycznie wyjdzie inaczej to zgłoszę się z reklamacją
Postaram się to ogarnąć dla wartości rzeczywistych, jak potem empirycznie wyjdzie inaczej to zgłoszę się z reklamacją
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Objętość stożka ściętego z elipsą
Zakładam, że bryłę ograniczają dwie proste: \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ x=a}\) wtedy (część obliczeń na końcu pomijam):Sherlock pisze:Teraz korzystamy ze wzoru na objętość bryły powstałej przez obrót fragmentu funkcji wokół osi OX:
\(\displaystyle{ V=\pi \int_{a}^{b} (f(x))^2 dx}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{a} (\frac{b}{a} \sqrt{a^2-x^2}-z)^2 dx =\int_{0}^{a} (b^2- \frac{b^2x^2}{a^2}- \frac{2zb}{a} \sqrt{a^2-x^2}+z^2 ) dx = (b^2x- \frac{b^2}{3a^2}x^3- \frac{2zb}{a}( \frac{x}{a} \sqrt{a^2-x^2}+ \frac{a^2}{2}\arcsin \frac{x}{a})+z^2x) \Big|_0^a= ... = \frac{2ab^2}{3}- \frac{abz\pi}{2} +az^2}\)
W końcu nasz wzór na objętość przyjmuje całkiem zgrabną postać
\(\displaystyle{ V=\pi(\frac{2ab^2}{3}- \frac{abz\pi}{2} +az^2)}\)