Czworościan o wysokości długości H
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Czworościan o wysokości długości H
Witam kolejne dziwne zadanie -
Wysokość czworościanu foremnego ma długość H oblicz długość krawędzi tego czworościanu.
Wysokość czworościanu foremnego ma długość H oblicz długość krawędzi tego czworościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Czworościan o wysokości długości H
Można prosić o odpowiedź ? Bo coś niby wyliczyłem ale nie wiem czy dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Czworościan o wysokości długości H
\(\displaystyle{ a^{2} = H^{2} + \left( \frac{a \sqrt{3} }{3 } \right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2} = H^{2} + \frac{ 3a^{2} }{9}}\)
\(\displaystyle{ a^{2} = H^{2} + \frac{ a^{2} }{3} /*3}\)
\(\displaystyle{ 3a^{2} = 3H^{2} + a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2} = 3H^{2} /2}\)
\(\displaystyle{ a^{2} = \frac{ 3H^{2} }{2} / pierwiastkowanie}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{3H}{2}}\)
Proszę
\(\displaystyle{ a^{2} = H^{2} + \frac{ 3a^{2} }{9}}\)
\(\displaystyle{ a^{2} = H^{2} + \frac{ a^{2} }{3} /*3}\)
\(\displaystyle{ 3a^{2} = 3H^{2} + a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2} = 3H^{2} /2}\)
\(\displaystyle{ a^{2} = \frac{ 3H^{2} }{2} / pierwiastkowanie}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{3H}{2}}\)
Proszę
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Czworościan o wysokości długości H
\(\displaystyle{ czyli \sqrt{ \frac{ 3H^{2} }{2} } = \frac{ \sqrt{ 3H^{2} } }{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{3H * \sqrt{2} }{ \sqrt{2} * \sqrt{2} } = \frac{H \sqrt{6} }{2}}\)
Tak ma być ?
\(\displaystyle{ \frac{3H * \sqrt{2} }{ \sqrt{2} * \sqrt{2} } = \frac{H \sqrt{6} }{2}}\)
Tak ma być ?