Krawędź podstawy graniasłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2, a jego wysokość jest równa 1. Oblicz cosinus kąta zawartego między przekatna ściany bocznej a sąsiednią ścianą boczną. Mógłby mi ktoś powiedzieć co robię źle? Bo liczę i wychodzi mi źle, a liczę tak:
Liczę długość przekątnej ściany bocznej.
Liczę wysokość podstawy.
Liczę trzeci bok trójkąta którego dwoma bokami sa te co liczyłem wcześniej.
Z tw. Cosinusow liczę cos tego kąta.
I nie wychodzi. Z góry dzięki za odpowiedzi
graniasłup prawidłowy trójkątny
- Passarinho
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TG
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
graniasłup prawidłowy trójkątny
Trójkąt o którym piszesz, jest prostokątny (przeciwprostokątna to przekątna ściany bocznej).
A ile wychodzi Ci ten cosinus? Ja mam \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{10} }{5}}\).
A ile wychodzi Ci ten cosinus? Ja mam \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{10} }{5}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
graniasłup prawidłowy trójkątny
Nie oczekuj, że wywróżymy gdzie popełniłeś błąd (błędy) - pisz jak liczyłeś (i wyniki by się przydały).Passarinho pisze:...
Liczę długość przekątnej ściany bocznej.
Liczę wysokość podstawy.
Liczę trzeci bok trójkąta którego dwoma bokami sa te co liczyłem wcześniej.
Z tw. Cosinusow liczę cos tego kąta.
I nie wychodzi. Z góry dzięki za odpowiedzi
- Passarinho
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TG
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
graniasłup prawidłowy trójkątny
No i mi też tyle wyszło, a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{15}}{3}}\)... Czyli co, błąd w odpowiedziach?
- Passarinho
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TG
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz