ostrosłupy prawidłowe czworokątne

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Bartek03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 4 lip 2006, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

ostrosłupy prawidłowe czworokątne

Post autor: Bartek03 »

zad 319 (kiełbasa) w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędz boczna tworzy z krawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Wyznacz kosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

ostrosłupy prawidłowe czworokątne

Post autor: Lady Tilly »

x- dlugość krawędzi podstawy
h - wysokość ściany bocznej ostroslupa poprowadzona z wierzchołka przy podstawie
\(\displaystyle{ \frac{h}{x}=sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ h=xsin\alpha}\)
kąt, o który pytają to kąt pomiędzy dwoma wysokosciami scian boczych poprowadzonymi z wierzchołkow. utworzyl nam sie trojkat rownoramienny o bokach h , h i \(\displaystyle{ x\sqrt{2}}\) dalej korzystasz z twierdzenia cosinusów.
ODPOWIEDZ