Objętość graniastosłupa prawidlowego trójkątnego wynosi 432*sqrt(3) [j3]
Długość promienia okręgu wpisanego w podstawę graniastosłupa wynosi 2*sqrt(3) [j]
a) oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
b) wyznacz cosinus kąta między przekątnymi ściań bocznych wychodzącymi z tego samego wierzchołka graniastosłupa
Pole całkowite graniastosłupa prawidlowego trójkątnego.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Pole całkowite graniastosłupa prawidlowego trójkątnego.
iwcia100: Wczoraj zablokowaliśmy kilka Twoich wątków... Dałem Ci ostrzeżenie... Czy to naprawdę nie skutkuje? Zapoznaj się z oznaczeniami... Linka masz w moim podpisie... Ten wątek poprawiłem, mam nadzieję, że następny będzie w porządku....
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Pole całkowite graniastosłupa prawidlowego trójkątnego.
a)
V=432sqrt(3)=(a2*sqrt(3))/(4)*h
a2=1728
Wiemy że podstawą jest trójkąt równoboczny oraz, że długość promienia okregu wpisanego w trójkąt równoboczny ma miare 1/3 wysokości tego trójkąta, dlatego mamy:
(a*sqrt(3))/(6)=2sqrt(3)
a=12
Podstawiając do wzoru numer 1 mamy:
h=12
Mając podane długości boków bez trudu można wyliczyć objetość i pole.
b)
Zauważ że trójkąt Powstały przez połączenie przekatnych i podstawy graniastosłupa jest równoramienny o ramionach c=12sqrt(3) oraz podstawie a=12
Korzystając z tw. cosinusów otrzymujesz równanie:
a2=c2+c2-2*c*c*cos(A)
Gdzie A jest szukanym kątem. a i c masz podane wiec wystarczy tylko podstawić.
V=432sqrt(3)=(a2*sqrt(3))/(4)*h
a2=1728
Wiemy że podstawą jest trójkąt równoboczny oraz, że długość promienia okregu wpisanego w trójkąt równoboczny ma miare 1/3 wysokości tego trójkąta, dlatego mamy:
(a*sqrt(3))/(6)=2sqrt(3)
a=12
Podstawiając do wzoru numer 1 mamy:
h=12
Mając podane długości boków bez trudu można wyliczyć objetość i pole.
b)
Zauważ że trójkąt Powstały przez połączenie przekatnych i podstawy graniastosłupa jest równoramienny o ramionach c=12sqrt(3) oraz podstawie a=12
Korzystając z tw. cosinusów otrzymujesz równanie:
a2=c2+c2-2*c*c*cos(A)
Gdzie A jest szukanym kątem. a i c masz podane wiec wystarczy tylko podstawić.