rzut stereograficzny sfery na płaszczyznę

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
studentka0212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 gru 2012, o 12:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

rzut stereograficzny sfery na płaszczyznę

Post autor: studentka0212 »

W rzucie stereograficznym sfery \(\displaystyle{ S^{2}}\):\(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)+\(\displaystyle{ z^{2}}\)=1 na płaszczyznę z=-1 wyznaczyć obraz okręgu zawartego w płaszczyźnie x-2y=0.

Zupełnie nie wiem jak się zabrać za to zadanie.
ODPOWIEDZ