mam rozkmine :
wyobraz sobie biurko
______
teraz wez dlugopis
niezaleznie jak postawisz dlugopsi ( ale stojaco ! ) czy jest on prostopadly ?
w sensie np. stojaco - skosnie tak / ?
w sensie taka sytuacja :
___/
i taka \___
to dlugopis wzgledem biurka i tak pozostaje prostopadly ??
a nie tylko w takim przypadku ___| ( bo tak to gdy oba leza, tylko, hm ? )
wyjasnilby mi to ktos ??
potrzebuje do geometri wykreslnej, pozdrawiam !
geometria prostopadlosc
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
geometria prostopadlosc
\(\displaystyle{ l\perp \alpha \Leftrightarrow \forall m\subset \alpha \ , m\perp l \Leftrightarrow \left(\exists m_1 \perp l \wedge \exists m_2 \perp l\right): m_1,m_2\subset \alpha\right \wedge m_1 \not \parallel m_2}\)
prosta jest prostopadła do płaszczyzny jeżeli wszystkie proste należące do tej płaszczyzny są prostopadłe do tej prostej.
Więc długopis zdaje się jest prostopadły do płaszczyzny blatu biurka tylko w tym jednym oczywistym przypadku.
prosta jest prostopadła do płaszczyzny jeżeli wszystkie proste należące do tej płaszczyzny są prostopadłe do tej prostej.
Więc długopis zdaje się jest prostopadły do płaszczyzny blatu biurka tylko w tym jednym oczywistym przypadku.
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
geometria prostopadlosc
hm inaczej:
Dodam ze chodzi mi o prostopadlosc tylko wzgledem sciany !
a nie podlogi w domu.
mamy plaszczyzne - sciane w domu
do niej bierzemy ksiazke - druga plaszyczne
teraz ksiazke mozemy obracac do-okola ( od lewej do prawej ) , takze do-okola osi swojej ( jakbym obracal dlugopis na biurku) , o ile ksiazka trzyma poziom (------) i wtedy jest prostopadla wzgledem sciany ( tak mi sie wydaje ) , ale :
nie mozemy jej obracac ( jak kolo samochodu , czyli tylny grzbiet ksiazki do przodu ).
bo wtedy rzut na sciane bedzie plaszczyzna, a nie prosta.
Dodam ze chodzi mi o prostopadlosc tylko wzgledem sciany !
a nie podlogi w domu.
mamy plaszczyzne - sciane w domu
do niej bierzemy ksiazke - druga plaszyczne
teraz ksiazke mozemy obracac do-okola ( od lewej do prawej ) , takze do-okola osi swojej ( jakbym obracal dlugopis na biurku) , o ile ksiazka trzyma poziom (------) i wtedy jest prostopadla wzgledem sciany ( tak mi sie wydaje ) , ale :
nie mozemy jej obracac ( jak kolo samochodu , czyli tylny grzbiet ksiazki do przodu ).
bo wtedy rzut na sciane bedzie plaszczyzna, a nie prosta.
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
geometria prostopadlosc
pogladowo strasznie ciezko to narysowac, ale tak to wyszlo :
i np. ta prosta zielona nie jest calkowicie na wprost | sciany, ale np. hmm tak /
teraz jej rzut na podloge jest ------- prosta .
ale na sciane jest / taki np.
czyli generalnie wyglada mniej wiecej tak jak na rysunku,
czyli podnosimy z podlogi <---> taka prosta,
a nastepnie robimy z nia pod katem do sciany , ale nie obracamy hmm lewo - prawo.
tylko dzialamy gor - dol , aby wysokosc sie zgadzala.
i teraz 2 sytuacje
dzialamy dol - gora jest kat prosty ?
a jak dzialamy lewo - prawo ??
analogicznie z plaszczyzna, tylko ona cala podloge zajmuje, i tu kiedy tworzy ona ze sciana kat prosty, a kiedy nie ?
mozemy obrocic plaszczyzne jak plyta na stole. mozemy obrocic jak przewracasz kartki , gdy czytasz, ale cala plaszczyzna.
albo mozemy podniesc od strony samym grzbietem
tu 3 sytuacje, i kiedy kat prosty ??
i od czego to zalezy ???
i np. ta prosta zielona nie jest calkowicie na wprost | sciany, ale np. hmm tak /
teraz jej rzut na podloge jest ------- prosta .
ale na sciane jest / taki np.
czyli generalnie wyglada mniej wiecej tak jak na rysunku,
czyli podnosimy z podlogi <---> taka prosta,
a nastepnie robimy z nia pod katem do sciany , ale nie obracamy hmm lewo - prawo.
tylko dzialamy gor - dol , aby wysokosc sie zgadzala.
i teraz 2 sytuacje
dzialamy dol - gora jest kat prosty ?
a jak dzialamy lewo - prawo ??
analogicznie z plaszczyzna, tylko ona cala podloge zajmuje, i tu kiedy tworzy ona ze sciana kat prosty, a kiedy nie ?
mozemy obrocic plaszczyzne jak plyta na stole. mozemy obrocic jak przewracasz kartki , gdy czytasz, ale cala plaszczyzna.
albo mozemy podniesc od strony samym grzbietem
tu 3 sytuacje, i kiedy kat prosty ??
i od czego to zalezy ???
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
geometria prostopadlosc
ta prosta zielona, przebija lewą ścianę w jej środku? jest pozioma? prostopadła do tej lewej ściany?
Ja nie rozumiem co masz na myśli mówiąc "nie jest całkowicie na wprost | ściany, ale np. hmm tak /". Określ to słowami. albo posłuż się rzutami tej prostej na tą lewą ścianę, żeby opisać tą prostą... bez tego.. chyba nie zaczniemy.
Ja nie rozumiem co masz na myśli mówiąc "nie jest całkowicie na wprost | ściany, ale np. hmm tak /". Określ to słowami. albo posłuż się rzutami tej prostej na tą lewą ścianę, żeby opisać tą prostą... bez tego.. chyba nie zaczniemy.