Graniastoslup prosty o podstawie rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 23 lis 2012, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 29 razy
Graniastoslup prosty o podstawie rombu
Prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania chcialbym zeby wytlumaczone krok po kroku jak sie robi zebym to zrozumial z gory bardzo dziekuje.
Podstawą graniastoslupa prostego jest romb o przekatnych dlugosci 12 cm. Jego objetosc wynosi 816cm sześciennych. Oblicz pole pow. tego graniastoslupa.
Kompletnie nie wiem jak sie zabrac za to
Podstawą graniastoslupa prostego jest romb o przekatnych dlugosci 12 cm. Jego objetosc wynosi 816cm sześciennych. Oblicz pole pow. tego graniastoslupa.
Kompletnie nie wiem jak sie zabrac za to
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 24 lut 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Graniastoslup prosty o podstawie rombu
Jak to \(\displaystyle{ 12 cm?}\) Suma przekątnych to \(\displaystyle{ 12 cm?}\) Bo przecież przekątne rombu są różnej długości (no chyba, że byłby to kwadrat)
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 24 lut 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Graniastoslup prosty o podstawie rombu
I tak jest za mało danych Brakuje chociażby wysokości graniastosłupa (lub czegoś co mogłoby pomóc ją wyliczyć). Brakuje pola podstawy. Z tymi przekątnymi jest coś nie tak
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Graniastoslup prosty o podstawie rombu
czujka, nie jest za mało danych.
Skoro obie przekątne rombu mają tę samą długość, to musi być to kwadrat. Znając długość przekątnej kwadratu możemy obliczyć długość boku kwadratu:
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} =12 \Leftrightarrow a= \frac{12}{ \sqrt{2} }}\)
Wysokość graniastosłupa obliczymy wykorzystując podaną objętość:
\(\displaystyle{ V=a^2H=816 \Leftrightarrow H= \frac{816}{a^2}}\)
Wystarczy podstawić za \(\displaystyle{ a}\), wyznaczyć \(\displaystyle{ H}\) i obliczyć pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
Skoro obie przekątne rombu mają tę samą długość, to musi być to kwadrat. Znając długość przekątnej kwadratu możemy obliczyć długość boku kwadratu:
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} =12 \Leftrightarrow a= \frac{12}{ \sqrt{2} }}\)
Wysokość graniastosłupa obliczymy wykorzystując podaną objętość:
\(\displaystyle{ V=a^2H=816 \Leftrightarrow H= \frac{816}{a^2}}\)
Wystarczy podstawić za \(\displaystyle{ a}\), wyznaczyć \(\displaystyle{ H}\) i obliczyć pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Graniastoslup prosty o podstawie rombu
Spróbuj obliczyć:
\(\displaystyle{ H= \frac{816}{a^2}= \frac{816}{\left( \frac{12}{ \sqrt{2} } \right) ^2}}\)
Pokaż swoje obliczenia.
\(\displaystyle{ H= \frac{816}{a^2}= \frac{816}{\left( \frac{12}{ \sqrt{2} } \right) ^2}}\)
Pokaż swoje obliczenia.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Graniastoslup prosty o podstawie rombu
Zgadza się. \(\displaystyle{ H=\frac{34}{3}}\)
Teraz zastanów się z jakich figur będzie składała się powierzchnia całkowita graniastosłupa. Ściany będą identycznymi prostokątami o bokach \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ H}\). Ile takich ścian będzie? W podstawie mamy kwadraty o bokach \(\displaystyle{ a}\), a podstaw w graniastosłupie jest ile?
Teraz zastanów się z jakich figur będzie składała się powierzchnia całkowita graniastosłupa. Ściany będą identycznymi prostokątami o bokach \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ H}\). Ile takich ścian będzie? W podstawie mamy kwadraty o bokach \(\displaystyle{ a}\), a podstaw w graniastosłupie jest ile?
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 23 lis 2012, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 29 razy
Graniastoslup prosty o podstawie rombu
z trojkatow rownoramiennych? i bedzie ich 4? badz 8 prostokatnych? no 1 podstawa chyba ze ja podzielimy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Graniastoslup prosty o podstawie rombu
A teraz popatrz sobie na przykładowe ostrosłupy i graniastosłupy... Jest jakaś różnica?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Graniastoslup prosty o podstawie rombu
A w zadaniu mamy jaką bryłę?
I jakaś różnica w liczbie podstaw jeszcze jest.
I jakaś różnica w liczbie podstaw jeszcze jest.