pole powierzchni całkowitej graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Anula6006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 3 mar 2007, o 13:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pleszew
Podziękował: 29 razy

pole powierzchni całkowitej graniastosłupa

Post autor: Anula6006 »

Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokatnego w którym przekatna podstawy ma długość 6^2 cm, a przekatna sciany bocznej 8 cm.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

pole powierzchni całkowitej graniastosłupa

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ d=6\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=6\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=6}\) -bok podstawy
I wysokość z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^{2}+a^{2}=8^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=2\sqrt{7}}\)
Pole powierzchni całkowitej:
\(\displaystyle{ P_{c}=2P_{p}+P_{b}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2a^{2}+4ah}\)
ODPOWIEDZ