Kartony

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Anula6006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 3 mar 2007, o 13:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pleszew
Podziękował: 29 razy

Kartony

Post autor: Anula6006 »

dane sa dwa kartony : pierwszy ma wymiary h=19,5cm; krawedzie u podstawy: 5,4cm;9,5cm
drugi : h=23,5cm; krawedzie u podstawy: 6cm;7,1cm;
Na który karton trzeba zuzyć więcej materiału? o ile wiecej, jeśli na zakładki do sklejania terzba przeznaczyc 10% powierzchni opakowania?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Kartony

Post autor: *Kasia »

Gdzie masz problem? Liczysz powierzchnię całkowitą ze wzoru \(\displaystyle{ P_C=2(ab+bc+ca)}\), gdzie a, b, c - wymiary prostopadłościanu.
Mnożysz razy \(\displaystyle{ 1,1}\) i porównujesz.
ODPOWIEDZ