Mam problemy z rozwiązaniem zadania.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i naszkicowaniu rysunku:
Wysokość walca wynosi 16 cm długości a promień podstawy 25 cm.
Oblicz pole przekroju równoległego do osi walca poprowadzonego od niej w odległości 24 cm.
Walce, łatwe zadanie- ciężko z wyobraźnią!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lut 2007, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Atlantyda
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Walce, łatwe zadanie- ciężko z wyobraźnią!!!
powiem tak, wysokość przekroju będzie oczywiście równa 16 cm.
ale nie wiadomo za bardzo co z długością podstawy.
wydaje mi się że możemy napisać taką proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{50}{25}=\frac{x}{1}\\x=2}\)
a więc pole wyniesie \(\displaystyle{ 16\cdot 2=32cm^2}\)
ale nie wiadomo za bardzo co z długością podstawy.
wydaje mi się że możemy napisać taką proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{50}{25}=\frac{x}{1}\\x=2}\)
a więc pole wyniesie \(\displaystyle{ 16\cdot 2=32cm^2}\)