5 zadań ze stereometri
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miastowa
- Podziękował: 3 razy
5 zadań ze stereometri
1. W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątne ścian bocznych, wychodzą z jednego wierzchołka, tworząc kąt o mierze 50 stopni. Wiedząc, że pole podstawy graniastosłupa jest równe \(\displaystyle{ \frac{25\sqrt{3}}{4}}\) , oblicz Pc i V graniastosłupa. Wynik podaj z dokładnością 0,1
2. Wykop ma kształt graniastosłupa o podstawie w kształcie trapezu równoramiennego. Głębokość wykopu jest równa 5m.
a) Ile \(\displaystyle{ m^{3}}\) wywieziono, aby wykonać ten wykop?
b) Piasek wywożono ciężarówką o ładowności \(\displaystyle{ 10m^{3}}\). Ile kursów wykona ciężarówka?
3. Pole powierzchni czworościanu foremnego jest równe \(\displaystyle{ 16dm^{3}}\). Oblicz objętość bryły.
4. Indiańskie tipi ma kształt ostrosłupa prawidłowego ośmiokątnego o wysokości ściany bocznej 2,5m i krawędzi podstawy 48cm. Ile \(\displaystyle{ m^{2}}\) materiału potrzeba na uszycie namiotu wraz z podłogą?
5. Pola powierzchni dwóch kul są równe odpowiednio \(\displaystyle{ 25\pi}\)\(\displaystyle{ cm^{2}}\) i \(\displaystyle{ 225\pi}\)\(\displaystyle{ cm^{2}}\). Oblicz stosunek objętości tych kul.
w 5 zadaniu wyszedł mi stosunek \(\displaystyle{ \frac{27}{6}}\) zgadza się?
2. Wykop ma kształt graniastosłupa o podstawie w kształcie trapezu równoramiennego. Głębokość wykopu jest równa 5m.
a) Ile \(\displaystyle{ m^{3}}\) wywieziono, aby wykonać ten wykop?
b) Piasek wywożono ciężarówką o ładowności \(\displaystyle{ 10m^{3}}\). Ile kursów wykona ciężarówka?
3. Pole powierzchni czworościanu foremnego jest równe \(\displaystyle{ 16dm^{3}}\). Oblicz objętość bryły.
4. Indiańskie tipi ma kształt ostrosłupa prawidłowego ośmiokątnego o wysokości ściany bocznej 2,5m i krawędzi podstawy 48cm. Ile \(\displaystyle{ m^{2}}\) materiału potrzeba na uszycie namiotu wraz z podłogą?
5. Pola powierzchni dwóch kul są równe odpowiednio \(\displaystyle{ 25\pi}\)\(\displaystyle{ cm^{2}}\) i \(\displaystyle{ 225\pi}\)\(\displaystyle{ cm^{2}}\). Oblicz stosunek objętości tych kul.
w 5 zadaniu wyszedł mi stosunek \(\displaystyle{ \frac{27}{6}}\) zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
5 zadań ze stereometri
2. za mało danych. Może przepisałeś polecenie z książki, zapominając o jakimś rysunku?
3. Pole powierzchni nie może byc równe \(\displaystyle{ 16 dm^3}\) .
natomiast tak czy owak, zauważ że czworościan foremny jest zbudowany z cztrech takich samych trójkątów równobocznych. Spodek jego wysokości jest w miejscu przecięcia się wysokości trójkąta w podstawie, którą dzieli na \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{2}{3}h}\) jeżeli nazwać wysokość podstawy \(\displaystyle{ h}\) . Wtedy \(\displaystyle{ \left(\frac{2}{3}h\right)^2 + H^2 = a^2}\) . Ponadto, skorzystaj z własności trójkąta równobocznego (\(\displaystyle{ h = a\cdot ...}\)) oraz wzoru na pole czy tam objętość, zależy co masz, tego czworościanu (czworościan foremny to ostrosłup prawidłowy trójkątny).
4. ośmiokąt foremny (podstawa) jest zbudowany z ośmiu takich samych trójkątów równoramiennych. Znajdź wzór na kąt wewnętrzny wielokąta foremnego, a następnie z tw. cosinusów oblicz ramiona każdego z tych trójkątów. Z tw. Pitagorasa oblicz wysokość każdego z tych trójkątów. Masz wtedy ich wysokości i podstawy - możesz obliczyc pole. A pole całego ośmiokąta to pole trójkąta razy osiem. Pole powierzchni bocznej obliczysz z danych w zadaniu.-- 15 lis 2012, o 17:22 --5. Liczysz promień każdej z tych kul, a następnie robisz stosunek ich objętości. Tak to robiłęś?
3. Pole powierzchni nie może byc równe \(\displaystyle{ 16 dm^3}\) .
natomiast tak czy owak, zauważ że czworościan foremny jest zbudowany z cztrech takich samych trójkątów równobocznych. Spodek jego wysokości jest w miejscu przecięcia się wysokości trójkąta w podstawie, którą dzieli na \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{2}{3}h}\) jeżeli nazwać wysokość podstawy \(\displaystyle{ h}\) . Wtedy \(\displaystyle{ \left(\frac{2}{3}h\right)^2 + H^2 = a^2}\) . Ponadto, skorzystaj z własności trójkąta równobocznego (\(\displaystyle{ h = a\cdot ...}\)) oraz wzoru na pole czy tam objętość, zależy co masz, tego czworościanu (czworościan foremny to ostrosłup prawidłowy trójkątny).
4. ośmiokąt foremny (podstawa) jest zbudowany z ośmiu takich samych trójkątów równoramiennych. Znajdź wzór na kąt wewnętrzny wielokąta foremnego, a następnie z tw. cosinusów oblicz ramiona każdego z tych trójkątów. Z tw. Pitagorasa oblicz wysokość każdego z tych trójkątów. Masz wtedy ich wysokości i podstawy - możesz obliczyc pole. A pole całego ośmiokąta to pole trójkąta razy osiem. Pole powierzchni bocznej obliczysz z danych w zadaniu.-- 15 lis 2012, o 17:22 --5. Liczysz promień każdej z tych kul, a następnie robisz stosunek ich objętości. Tak to robiłęś?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miastowa
- Podziękował: 3 razy
5 zadań ze stereometri
Tutaj jest screen tych zadań: - tutaj jest 7 zadań, ale 5 i 6 zrobiłem.
do 1 znalezione w necie: tak w 5 wyszło mi r =2,5 oraz r = 7,5 później podstawiłem to pod wzór na objętość.
w 4 nie wiem za bardzo czy robić to w metrach? (było by wtedy dane 2,5m i 0,48m) czy w cm? (250 i 48)
do 1 znalezione w necie: tak w 5 wyszło mi r =2,5 oraz r = 7,5 później podstawiłem to pod wzór na objętość.
w 4 nie wiem za bardzo czy robić to w metrach? (było by wtedy dane 2,5m i 0,48m) czy w cm? (250 i 48)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miastowa
- Podziękował: 3 razy
5 zadań ze stereometri
Dzięki za 5.
ale muszę na końcu podać ile metrów kwadratowych i nieco się gubię, bo próbowałem tak i tak i zawsze inny stosunek mi wychodzi centymetrów do metrów. Znaczy liczby 'te same' tylko, że nie umiem przeliczyć.
ale muszę na końcu podać ile metrów kwadratowych i nieco się gubię, bo próbowałem tak i tak i zawsze inny stosunek mi wychodzi centymetrów do metrów. Znaczy liczby 'te same' tylko, że nie umiem przeliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miastowa
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
5 zadań ze stereometri
Myślałam, że chodzi o to pierwsze.
1.
\(\displaystyle{ a}\) policzysz ze wzoru na pole podstawy.
\(\displaystyle{ s}\) z tangensa lub cotangensa kąta \(\displaystyle{ 25^o}\)
\(\displaystyle{ h}\) z Pitagorasa.
1.
\(\displaystyle{ a}\) policzysz ze wzoru na pole podstawy.
\(\displaystyle{ s}\) z tangensa lub cotangensa kąta \(\displaystyle{ 25^o}\)
\(\displaystyle{ h}\) z Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miastowa
- Podziękował: 3 razy
5 zadań ze stereometri
Obliczyłem \(\displaystyle{ a = 5}\), \(\displaystyle{ s = 5,9}\), \(\displaystyle{ h = 3,13}\), chyba dobrze? Ale wychodzą mi dziwne wyniki \(\displaystyle{ Pc}\) i \(\displaystyle{ V}\)-- 16 lis 2012, o 13:23 --wojumaro, wyszło mi \(\displaystyle{ 0,696}\) czyli \(\displaystyle{ Pb wynosi 5,568}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
5 zadań ze stereometri
Mam inną wartość \(\displaystyle{ s}\)
\(\displaystyle{ s=5,361267301... \approx 5,36}\)
wzięłabym \(\displaystyle{ 5,4}\)
wtedy \(\displaystyle{ h \approx 4,8}\)
\(\displaystyle{ s=5,361267301... \approx 5,36}\)
wzięłabym \(\displaystyle{ 5,4}\)
wtedy \(\displaystyle{ h \approx 4,8}\)