Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
-
Hypnosis
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 6 wrz 2012, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
Post
autor: Hypnosis »
Jak obliczyć objętość półkuli o promieniu \(\displaystyle{ a}\)?
Mam powiedzmy już \(\displaystyle{ V=\frac{\frac{4}{3} \pi a^{3}}{2}}\)
I nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, o 12:12 przez
lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
W zasadzie skończone.
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
Zapisz wynik w postaci
\(\displaystyle{ V= \frac{2 \pi a^3}{3}}\)