Zadanie o kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
TeoMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 22 lut 2007, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pozniej powiem
Podziękował: 7 razy

Zadanie o kuli

Post autor: TeoMaster »

Pole powierzchni całkowitej półkuli wynosi 30 pi. oblicz ojętość i pole powierzchni całej kuli.

Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Zadanie o kuli

Post autor: Lady Tilly »

Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Zadanie o kuli

Post autor: rtuszyns »

\(\displaystyle{ P=2\times 30\pi=60\pi}\)

\(\displaystyle{ P=4\pi r^2\quad\Rightarrow\quad r=\sqrt{\frac{P}{4\pi}}}\)

\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3=\frac{4}{3}\left(\sqrt{\frac{P}{4\pi}}\right)^3\\
V=\frac{P}{3\pi}\sqrt{\frac{P}{4\pi}}}\)
ODPOWIEDZ