walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
eerroorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 10 razy

walec

Post autor: eerroorr »

Pole powierzchni bocznej walca jest 3 razy większe od sumy pól jego podstaw. Oblicz pole przekroju osiowego tego walca, jeżeli wiadomo, że przekątna tego przekroju ma długość 12 cm.
Tworzę układ równań:
\(\displaystyle{ 2\pi rH=6\pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ H^{2}+4r^{2}=12^{2}}\)
obliczam r i H
\(\displaystyle{ r=\frac{12\sqrt{13}}{13}}\)

Pole powierzchni wychodzi mi około 33,2, a w odpowiedziach jest 66,5. Gdzie robię błąd ?
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

walec

Post autor: Vixy »

powino byc \(\displaystyle{ 6\pi rH=2\pi r^2}\)
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

walec

Post autor: ariadna »

smerfetka18 pisze:powino byc \(\displaystyle{ 6\pi rH=2\pi r^2}\)
A czemu?



Promień jest policzony dobrze.
\(\displaystyle{ h=3r}\)
Pole przekroju:
\(\displaystyle{ 2rh=6r^{2}=6\cdot{\frac{144}{13}}=\frac{864}{13}\approx{66,46}}\)
ODPOWIEDZ