graniastosłup prosty
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 9 lis 2012, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sandomierz
- Podziękował: 2 razy
graniastosłup prosty
1. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym alfa. Krótsza przekątna graniastosłupa ma długość d i tworzy ze ścianą boczną kąt beta. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
graniastosłup prosty
Ale znamy kąt między krótszą przekątną a ścianą, a nie między tą przekątną a krawędzią. Czyli w tym trójkącie nie mamy żadnych kątów.W trójkącie złożonym z tej krótszej przekątnej oraz krótszej przekątnej rombu i wysokości granaistosłupa jesteś w stanie obliczyć pozostałe boki z funkcji trygonometrycznych
edit - gdyby mod usuwał post wyżej, to można i mój wykasować
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 23:08 przez Errichto, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
graniastosłup prosty
Masz rację, Errichto, przepraszam za pomyłkę.
EDIT: na moim koślawym rysunku powstał trójkąt składający się z krótszej przekątnej graniastosłupa, boku podstawy i przekątnej ściany bocznej, zatem z tego można policzyć długość boku rombu oraz długość przekątnej ściany bocznej, co pozwoliłoby na wyliczenie wysokości z Pitagorasa, a znając bok rombu i miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), możemy wyliczyć długości przekątnych rombu.
EDIT: na moim koślawym rysunku powstał trójkąt składający się z krótszej przekątnej graniastosłupa, boku podstawy i przekątnej ściany bocznej, zatem z tego można policzyć długość boku rombu oraz długość przekątnej ściany bocznej, co pozwoliłoby na wyliczenie wysokości z Pitagorasa, a znając bok rombu i miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), możemy wyliczyć długości przekątnych rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
graniastosłup prosty
Kąt między przekątną graniastosłupa a ścianą boczną to kąt między przekątną graniastosłupa a przekątną ściany bocznej.
No i teraz tak.. mamy dane: \(\displaystyle{ d,\alpha,\beta}\)
będę korzystał z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ a^2 + a^2 - 2\cdot a\cdot a\cdot \cos\alpha = e^2\\
e^2 = 2a^2(1-\cos\alpha)\\
a^2 = \frac{e^2}{2(1-\cos\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ x^2 + d^2 - 2xd\cos\beta = a^2}\)
a teraz Pitagoras:
\(\displaystyle{ a^2 + H^2 = x^2 \Leftrightarrow H^2 = x^2 - a^2\\ e^2 + H^2 = d^2}\)
Podstawiamy z pierwszego do drugiego:
\(\displaystyle{ e^2 + x^2 - a^2 = d^2}\)
Ponadto, wyżej wyraziliśmy \(\displaystyle{ e^2}\) przez \(\displaystyle{ a^2}\) , stąd:
\(\displaystyle{ 2a^2(1 - \cos\alpha) + x^2 - a^2 = d^2 \Leftrightarrow x^2 + a^2(1 - 2\cos\alpha) = d^2}\)
Oprócz tego mamy drugie równanie które zapisałem gdzieś wyżej:
\(\displaystyle{ a^2 = x^2 + d^2 - 2xd\cos\beta}\) . Stąd mamy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2 = \frac{d^2 - x^2}{1 - 2\cos\alpha}\\ a^2 = x^2 + d^2 - 2xd\cos\beta \end{cases}}\)
Z tego da się wyznaczyć zarówno \(\displaystyle{ x}\) jak i \(\displaystyle{ a}\) . Następnie można więc obliczyć \(\displaystyle{ e}\) oraz \(\displaystyle{ H}\) , by wreszcie znaleźć objętość.
Aczkolwiek rozwiązywanie powyższego układu jest straszne, jednak wykonalne. Rozumowanie jest na 95% dobre. Tylko przy tym równaniu \(\displaystyle{ a^2 = \frac{d^2 - x^2}{1 - 2\cos\alpha}}\) należy założyć że \(\displaystyle{ \cos\alpha\not= \frac{1}{2}}\) , i jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to żeby przypadek kiedy \(\displaystyle{ \alpha = 60^o \Rightarrow \cos\alpha = \frac{1}{2}}\) rozpatrywać oddzielnie.
Pozdrawiam
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
graniastosłup prosty
To nie ten kąt. Kąt pomiędzy przekątną a ścianą boczną to kąt \(\displaystyle{ \angle D'BM}\) na poniższym rysunku.777Lolek pisze:Kąt między przekątną graniastosłupa a ścianą boczną to kąt między przekątną graniastosłupa a przekątną ściany bocznej.
1. Zauważ trójkąt prostokątny BMD':
\(\displaystyle{ \sin\beta= \frac{h}{d}}\)
\(\displaystyle{ h=d\sin\beta}\)
2.Zauważ trójkąt prostokątny D'MC':
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{h}{\sin\alpha} \\
a= \frac{d\sin\beta}{\sin\alpha}}\)
Dalej już nie powinno być problemów...
- Załączniki
-
- Clipboard01.jpg (31.77 KiB) Przejrzano 3851 razy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
graniastosłup prosty
Tego typu kąty łatwiej dostrzec gdy się bryłę "położy" na danej ścianie bocznej