ile wazy sztabka zlota o ksztalcie graniastosłupa , ktorego podstawa jest trapez rownoramienny i ktorego wymiary podano na rysunku ? przyjmij ze gestosc zlota jest rowna 19280 kg/m3. Sprawdz, jaka jest aktualna cena zlota i oblicz ile warta jest sztabka ?
Masa sztabki
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Masa sztabki
Zajmijmy się podstawą. Zrzutuj krótszą podstawę trapezu na dłuższą i zastosuj tw. Pitagorasa, by obliczyć wysokość.
\(\displaystyle{ h^{2}+(\frac{10-4}{2})^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
Pole podstawy:
\(\displaystyle{ \frac{(a+b)h}{2}=28 cm^{2}=0,0028 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p}\cdot{h}=0,0028\cdot{0,3}=8,4\cdot{10^{-4}} m^{3}}\)
\(\displaystyle{ m=dV=8,4\cdot{10^{-4}} m^{3}\cdot{19280\frac{kg}{m^{3}}=16,1925 kg}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+(\frac{10-4}{2})^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
Pole podstawy:
\(\displaystyle{ \frac{(a+b)h}{2}=28 cm^{2}=0,0028 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p}\cdot{h}=0,0028\cdot{0,3}=8,4\cdot{10^{-4}} m^{3}}\)
\(\displaystyle{ m=dV=8,4\cdot{10^{-4}} m^{3}\cdot{19280\frac{kg}{m^{3}}=16,1925 kg}\)