promień okręgu - który jest najmniejszy ?

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
hakero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 9 lis 2005, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 3 razy

promień okręgu - który jest najmniejszy ?

Post autor: hakero »

Witam serdecznie. Jestem początkującym "pochłaniaczem" matematyki:) Mam do Was prośbę. Czy moglibyście mi pomóc z rozwiązaniem poniższego zadania?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

promień okręgu - który jest najmniejszy ?

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ \frac{1}{3}r}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

promień okręgu - który jest najmniejszy ?

Post autor: mat1989 »

R=4r=2rm+x
\(\displaystyle{ (x+rm)^2+r^2=(r+rm)^2}\)
stąd wyliczysz x i podstawisz do :
R=2rm+x
a następnie z tego wyznaczysz rm.
R-promień największego okręgu
r-promień średniego okręgu
rm-promień najmniejszego okręgu.
ODPOWIEDZ