wielościan opisany na kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
galimatias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 24 sty 2007, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno

wielościan opisany na kuli

Post autor: galimatias »

Jak wykazać, że objętość wielościanu o polu powierzchni całkowitej P, opisanego na kuli o promieniu r, jest równa 1/3 Pr?
Awatar użytkownika
zuababa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 3 razy

wielościan opisany na kuli

Post autor: zuababa »

ścianami tej bryly są wielokąty. jeśli połączymy wszystkie wierzcholki tych wielokątów ze środkiem danej kuli to otrzymamy ileś ostrosłupów o podstawach równych ścianom wielokąta i wierzchołkach w środku kuli. Oznaczmy pola scian przez s1, s2, s3 ... gdzie s1 + s2 + s3 + ... = P.

Zatem objętość bryły to suma objętości tych ostroslupow.
sobie zapisz

Vb= 1/3 R s1 + 1/3 R s2 + ... = 1/3*R* (s1+s2+s3+...) = 1/3*R* P
ODPOWIEDZ