Ostrosłup prawidłowy, kosinus kąta.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
joetoy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 lut 2007, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Ostrosłup prawidłowy, kosinus kąta.

Post autor: joetoy »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna tworzy z krawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Wyznacz kosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi.
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 82 razy

Ostrosłup prawidłowy, kosinus kąta.

Post autor: Kris-0 »

\(\displaystyle{ \varphi=180^{\circ}-2\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\varphi=cos(180^{\circ}-2\alpha)=-cos2\alpha}\)
joetoy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 lut 2007, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Ostrosłup prawidłowy, kosinus kąta.

Post autor: joetoy »

Trzeba wyznaczyc kosinus kąta miedzy scianami bocznymi a ty wyznaczyles kosinus kata wierzcholka sciany bocznej.... Ma ktos jakis pomysl?
ODPOWIEDZ