Zadanie na ostrosłup.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kroliczek022
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 lis 2006, o 21:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płock

Zadanie na ostrosłup.

Post autor: kroliczek022 »

Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC w którym kąt ACB=90 stopni ; kąt BAC=30 stopni; A kąt AB=10. Krawędź boczna SB jest prostopadła do płaszczyzny podstawy ostrosłupa. Płaszcyzna ACS jest nachylona do płaszczyzny pdstawy ostrosłupa pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2007, o 09:38 przez kroliczek022, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ