Trójkąt o polu P obracamy wokół boku o długości a. Oblicz objętość otrzymanej bryły.
Ja zrobiłem to tak, że obliczyłem \(\displaystyle{ H=\frac{2P}{a}}\) i \(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}a}\)
Objętość wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}aP}\). Natomiast w odpowiedziach \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi \frac{P^{2}}{a}}\) Gdzie zrobiłem błąd ?
stożek
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
stożek
W tym wypadku wysokością będzie bok wokuł którego obracamy trujkąt. \(\displaystyle{ H=a}\), a promień będzie wysokością obracanego trójkąta \(\displaystyle{ r=\frac{2P}{a}}\).
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}H\cdot\pi r^2=\frac{1}{3}a\cdot\pi(\frac{2P}{a})^2=\frac{4}{3}\pi\frac{P^{2}}{a}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}H\cdot\pi r^2=\frac{1}{3}a\cdot\pi(\frac{2P}{a})^2=\frac{4}{3}\pi\frac{P^{2}}{a}}\)