bryła obrotowa
bryła obrotowa
Oblicz pole powierzchni bryły obrotowej otrzymanej przez obrót sześciokąta foremnego o boku a wokół prostej zawierającej bok szećiokąta (rozw. \(\displaystyle{ 6\sqrt{3} \pi a^2}\))
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
bryła obrotowa
Otrzymaną figurę podzielić można na trzy: walec i dwie figury, z których każda będzie maiała pole równe stożkowi o takiej samej podstawie (jego twożąca to l).
\(\displaystyle{ r=2\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=a\sqrt{3}\\
l=2a\\
P_{walca}=2\pi r\cdot a=2\sqrt{3}\pi a^2\\
P_{reszty}=2\cdot\pi rl=2\cdot\pi a\sqrt{3}\cdot2a=4\sqrt{3}\pi a^2\\ \\
P_c=P_{walca}+P_{reszty}=6\sqrt{3}\pi a^2}\)
\(\displaystyle{ r=2\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=a\sqrt{3}\\
l=2a\\
P_{walca}=2\pi r\cdot a=2\sqrt{3}\pi a^2\\
P_{reszty}=2\cdot\pi rl=2\cdot\pi a\sqrt{3}\cdot2a=4\sqrt{3}\pi a^2\\ \\
P_c=P_{walca}+P_{reszty}=6\sqrt{3}\pi a^2}\)