W prawidłowym graniastosłupie czworokątnym o krawędzi podstawy \(\displaystyle{ a}\), przekątna graniastosłupa tworzy ze ścianą boczną kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, nie wiem jak zabrać się za nie. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.
W prawidłowym graniastosłupie czworokątnym...
W prawidłowym graniastosłupie czworokątnym...
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, o 11:13 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
W prawidłowym graniastosłupie czworokątnym...
1) Oznacz wysokość graniastosłupa jako \(\displaystyle{ H}\)
2) Wyznacz długość przekątnej graniastosłupa \(\displaystyle{ D}\)
3) Wyznacz długość przekątnej ściany bocznej graniastosłupa \(\displaystyle{ d}\) (nie trzeba wyznaczać, jeśli dalej skorzystasz z funkcji sinus)
4) Wykorzystaj np. funkcję sinus w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ d}\) oraz przeciwprostokątnej długości \(\displaystyle{ D}\) - obliczysz w ten sposób \(\displaystyle{ H}\)-- 28 października 2012, 14:13 --Lepiej żebyś zadawała pytania tutaj, a nie na PW.
Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) znajduje się pomiędzy \(\displaystyle{ D}\) a \(\displaystyle{ d}\).
2) Wyznacz długość przekątnej graniastosłupa \(\displaystyle{ D}\)
3) Wyznacz długość przekątnej ściany bocznej graniastosłupa \(\displaystyle{ d}\) (nie trzeba wyznaczać, jeśli dalej skorzystasz z funkcji sinus)
4) Wykorzystaj np. funkcję sinus w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ d}\) oraz przeciwprostokątnej długości \(\displaystyle{ D}\) - obliczysz w ten sposób \(\displaystyle{ H}\)-- 28 października 2012, 14:13 --Lepiej żebyś zadawała pytania tutaj, a nie na PW.
Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) znajduje się pomiędzy \(\displaystyle{ D}\) a \(\displaystyle{ d}\).