Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ferr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2012, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: ferr »

Pole boczne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy większe od pola jego podstawy. Oblicz miarę konta nachylenia ściany bocznej do podstawy.

Próbowałem porównywać pola ale nie bardzo wychodzi. Proszę o jakieś wskazówki lub rozwiązanie.

edit. zamiast graniastosłupa miałbyć ostrosłup, przepraszam za błąd.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, o 14:15 przez ferr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: mmoonniiaa »

To ma być graniastosłup, czy ostrosłup?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: wujomaro »

Jeśli chodzi o graniastosłup, to można obliczyć kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do krawędzi podstawy, albo przekątnej bryły do krawędzi podstawy. Na początku oznaczasz krawędź podstawyjako \(\displaystyle{ a}\), a potem wyznaczasz długość krawędzi bocznej za pomocą zmiennej \(\displaystyle{ a}\).
Pozdrawiam!
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: norwimaj »

wujomaro pisze:Jeśli chodzi o graniastosłup, to można (...)
Jeśli chodzi o graniastosłup prawidłowy, to w nim każda ściana jest nachylona do dowolnej podstawy pod kątem prostym i dalsze rozważania nie są potrzebne.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: wujomaro »

Tak, ale mogło zdarzyć się, że w treści zamiast:
Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do podstawy.
powinno być
Oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do podstawy.
Pozdrawiam!
ferr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2012, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: ferr »

W trakcie przepisywania treści popełniłem błąd, chodziło mi oczywiście o ostrosłup, nie graniastosłup.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: mmoonniiaa »

A jednak.
W takim razie jak zapisałbyś pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa, jeśli krawędź podstawy oznaczymy jako \(\displaystyle{ a}\), a wysokość ściany bocznej jako \(\displaystyle{ h}\)? Podstawą jest kwadrat o boku \(\displaystyle{ a}\), jego pole ile będzie wynosić?
ferr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2012, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: ferr »

Pole powieszchni bocznej wynosi \(\displaystyle{ Pb=2 \times ah}\)

podstawa wiadomo \(\displaystyle{ P=a^{2}}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: mmoonniiaa »

Skoro pole powierzchni bocznej jest dwa razy większe od pola podstawy to znaczy, że jeśli wymnożymy pole podstawy przez 2, będziemy mogli postawić znak równości między pole powierzchni bocznej, a podwojonym polem podstawy, zgadza się? Jakbyś to zapisał?
ferr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2012, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: ferr »

Wyszło by \(\displaystyle{ 2 \times ah=2 \times a^{2}}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: mmoonniiaa »

Z tego wynika, że ile jest równe \(\displaystyle{ h}\)?
ferr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2012, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: ferr »

\(\displaystyle{ h= \frac{2a^{2}}{2a}}\)?

skracając: \(\displaystyle{ h=a}\)?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: mmoonniiaa »

Właśnie tak.
Teraz zastanówmy się, o jaki kąt chodzi w zadaniu: kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy to kąt, którego:
- jedno ramię stanowi wysokość trójkąta, który jest ścianą boczną
- drugie ramię stanowi odcinek w kwadracie: od punktu w połowie jednego boku do punktu w połowie przeciwległego boku; ten odcinek ma długość \(\displaystyle{ a}\)
Potrafisz to sobie wyobrazić, czy potrzebny będzie rysunek?
ferr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2012, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: ferr »

Tak wyobrażam to sobie. Wychodzi na to że trzeba poprowadzić wysokość ostrosłupa który podzieli jedno z ramion na pół. Przy kącie który chce obliczyć ramiona będą równać się \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\) tak?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, o 15:38 przez ferr, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Pola graniastosłupa a kąt nachylenia

Post autor: mmoonniiaa »

Nie zauważyłeś trójkąta równobocznego? Skoro ramiona tego kąta są równe \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ h=a}\), ten kąt będzie kątem trójkąta równobocznego.
ODPOWIEDZ