pole stozka
-
- Użytkownik
- Posty: 240
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zagranica
- Podziękował: 7 razy
pole stozka
przekroj osiowy stozka o wysokosci h jest trojkatem prostokatnym . oblicz pole powirzchni tego stozka
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
pole stozka
Mówimy o stożku prostym, tak?
Hmm, czyli kąt prosty jest kątem rozwarcia więc:
\(\displaystyle{ h=r}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+r^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2h^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ l=h\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=rl\pi+r^{2}\pi}\)
Wystaczy podstawić.
Hmm, czyli kąt prosty jest kątem rozwarcia więc:
\(\displaystyle{ h=r}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+r^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2h^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ l=h\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=rl\pi+r^{2}\pi}\)
Wystaczy podstawić.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
pole stozka
Przekrój osiowy stożka - przekrój płaszczyzna przechodzącą przez oś stożka; jest to trójkąt równoramienny. W zadaniu masz napisane dodatkowo, że jest to trójkat prostokątny jeśli wysokość tego trójkąta wychodzi z kąta prostego to jest to również wysokość stożka.
[ Dodano: 9 Marzec 2007, 22:16 ]
[ Dodano: 9 Marzec 2007, 22:16 ]