Mam takie zadanie:
W kule wpisano dwa stozki o wspolnej podstawie. Stosunek wysokosci tych stozkow wynosi \(\displaystyle{ 4:9}\). Ile wynosi stosunek tworzacych tych stozkow.
i nie bardzo umiem to rozwiazac... Otoz nie wiem jak sie pozbyc liter, ktore sobie podstawilem do rownania( \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ h}\)). na razie wychodzi mi to mniej wiecej tak:
\(\displaystyle{ \frac{l_{1}}{l_{2}} = \frac{r^{2} +16h ^{2}}{r^{2} +81h ^{2}} \\ \\
\frac{l}{l}}\)
Stosunek tworzacych w 2 stozkach
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Stosunek tworzacych w 2 stozkach
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 21:35 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stosunek tworzacych w 2 stozkach
Rysunek:
Oznaczamy wysokości jako \(\displaystyle{ 9x}\) i \(\displaystyle{ 4x}\). Zauważ, że te dwie wysokości tworzą średnicę okręgu (rysunek 2D). Trójkąt \(\displaystyle{ SOB}\) jest prostokątny (wiesz czemu?). Możemy więc wyliczyć długość odcinka \(\displaystyle{ PB}\) ze wzoru:
\(\displaystyle{ \left| PB \right| = \sqrt{\left| SP\right| \cdot \left| PO \right| }}\)
Teraz tworzące, czyli odcinki \(\displaystyle{ SB}\) i \(\displaystyle{ SO}\) obliczymy z tw. Pitagorasa. A następnie ich stosunek.
Jak będą jakieś problemy, to pisz.
Pozdrawiam!
Oznaczamy wysokości jako \(\displaystyle{ 9x}\) i \(\displaystyle{ 4x}\). Zauważ, że te dwie wysokości tworzą średnicę okręgu (rysunek 2D). Trójkąt \(\displaystyle{ SOB}\) jest prostokątny (wiesz czemu?). Możemy więc wyliczyć długość odcinka \(\displaystyle{ PB}\) ze wzoru:
\(\displaystyle{ \left| PB \right| = \sqrt{\left| SP\right| \cdot \left| PO \right| }}\)
Teraz tworzące, czyli odcinki \(\displaystyle{ SB}\) i \(\displaystyle{ SO}\) obliczymy z tw. Pitagorasa. A następnie ich stosunek.
Jak będą jakieś problemy, to pisz.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Stosunek tworzacych w 2 stozkach
E tam, wystarczy poszukać trójkątów prostokątnych podobnych i od razu wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{4h}{x} = \frac{x}{9h}= \frac{l_1}{l_2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4h}{x} = \frac{x}{9h} \Rightarrow x=6h}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stosunek tworzacych w 2 stozkach
Ach, no tak, bo wystarczyło wyrazić sam stosunek długości tworzących. Czyli szybciej będzie ze sposobu Anny.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Stosunek tworzacych w 2 stozkach
ok, wielkie dzieki, zgadza sie z odpowiedzi, a ja przed chwila cudowalem i wyliczalem rozne dziwne wartosci...
@wujomaro
nie wiem dlaczego jest prostokatny, mozesz mi to wytlumaczyc?
@down anna
aha, to mam sens, dzieki
@wujomaro
nie wiem dlaczego jest prostokatny, mozesz mi to wytlumaczyc?
@down anna
aha, to mam sens, dzieki
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 22:09 przez ramagoma, łącznie zmieniany 2 razy.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stosunek tworzacych w 2 stozkach
Tak jak wyżej, kąt oparty na średnicy jest prosty.
PS Lepiej usuń ten link, bo jeszcze może warna dostaniesz.
Pozdrawiam!
PS Lepiej usuń ten link, bo jeszcze może warna dostaniesz.
Pozdrawiam!