graniastosłup prawidłowy trójkątny
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 lut 2007, o 20:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nikąd
graniastosłup prawidłowy trójkątny
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej równe jest sumie pól obu podstaw. Oblicz cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
graniastosłup prawidłowy trójkątny
a to krawędź podstawy d to przekątna ściany bocznej h to wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ 3ah=2{\cdot}\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{6}}\)
\(\displaystyle{ d^{2}=(\frac{a\sqrt{3}}{6})^{2}+a^{2}}\)
i teraz wydaje mi się, że kąt o który chodzi to kąt w trójkącie równoramiennym o bokach dda między przekątnymi dd.
\(\displaystyle{ 3ah=2{\cdot}\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{6}}\)
\(\displaystyle{ d^{2}=(\frac{a\sqrt{3}}{6})^{2}+a^{2}}\)
i teraz wydaje mi się, że kąt o który chodzi to kąt w trójkącie równoramiennym o bokach dda między przekątnymi dd.