na kuli o promieniu R opisano stozek sciety. Srednica gornej podstawy stozka jest rowna 3/2 R. Znalezc pole powierzchni calkowitej stozka scietego
bede bardzo wdzieczny za pomoc
pozdrawiam
Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka opisanego na kul
Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka opisanego na kul
R- promien kuli
3/4R - promien gornej podstawy
x + 2R - wysokosc stozka (dorysuj sobie gore tego stozka)
y - promien dolnej podstawy
l - tworzaca stozka scietego
wyliczmy najpierw x:
ze stosunku:
x/(3/4R)=(x+R)/R
x=3R
i teraz wyliczymy y:
ze stosunku:
(3/4R)/x=y(x+2R)
wyliczasz y
majac y bez problemu wyliczysz tworzaca l
(np z trojkata pitagorejskiego)
i potem jush tylko podstawiasz dane do wzoru na pole boczne st. scietego
(P=Pi(R + r)*l)
dodajesz pla podstaw i po zadaniu
3/4R - promien gornej podstawy
x + 2R - wysokosc stozka (dorysuj sobie gore tego stozka)
y - promien dolnej podstawy
l - tworzaca stozka scietego
wyliczmy najpierw x:
ze stosunku:
x/(3/4R)=(x+R)/R
x=3R
i teraz wyliczymy y:
ze stosunku:
(3/4R)/x=y(x+2R)
wyliczasz y
majac y bez problemu wyliczysz tworzaca l
(np z trojkata pitagorejskiego)
i potem jush tylko podstawiasz dane do wzoru na pole boczne st. scietego
(P=Pi(R + r)*l)
dodajesz pla podstaw i po zadaniu