Strzałka łuku na podstawie objętości odcinka koła

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
biscuit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 paź 2012, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mosina

Strzałka łuku na podstawie objętości odcinka koła

Post autor: biscuit »

Witam wszystkich serdecznie.

Mój problem jest podobny do tego z poniższego tematu, tylko że odwrotny

https://www.matematyka.pl/203148.htm

Dodam jednak, że mój problem nie dotyczy zbiornika w sensie dosłownym, lecz w ten sposób łatwiej jest go przedstawić.

Załóżmy zatem, że znane są średnica i długość zbiornika oraz objętość cieczy się w nim znajdującej, jednak nie znana jest wysokość poziomu cieczy.

Z tego co sam zdążyłem się dowiedzieć, do wyznaczenia tejże wysokości, należało by się bliżej przyjrzeć kołu. W związku z czym, objętość cieczy można dzieląc ją przez długość zbiornika przekształcić na objętość odcinka koła. Interesująca nas wysokość będzie zatem strzałką łuku ("h" na rysunku 1 oraz "t" na rysunku 2) Oczywiście długość cięciwy znana nie jest.

AU
AU
257px-Circularsegmentsvg.png (11.44 KiB) Przejrzano 240 razy
AU
AU
250px-Arc1svg.png (9.05 KiB) Przejrzano 240 razy

Zakładam, że przekształcając pewne zależności można w jakiś sposób obliczyć ową strzałkę, jednakże ja niestety poległem.

Z góry dziękuję za pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Strzałka łuku na podstawie objętości odcinka koła

Post autor: anna_ »

Musisz mieć całe rozwiązanie czy wystarczy wzór na przybliżoną wartość tego \(\displaystyle{ h}\)(\(\displaystyle{ t}\))?
biscuit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 paź 2012, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mosina

Strzałka łuku na podstawie objętości odcinka koła

Post autor: biscuit »

Wzór powinien wystarczyć
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Strzałka łuku na podstawie objętości odcinka koła

Post autor: anna_ »

AU
AU
002a1e0719d00ece.png (6.77 KiB) Przejrzano 240 razy
[/url]

Mając daną objętość i długość zbiornika obliczasz pole podstawy (pole odcinka koła)

Znalazłam wzór na przybliżoną wartość pola odcinka koła.

\(\displaystyle{ P \approx \frac{h}{15} (6c+8e)}\)
gdzie \(\displaystyle{ c=2 \sqrt{h(2r-h)}}\), \(\displaystyle{ e= \sqrt{2hr}}\)

\(\displaystyle{ P= \frac{4h(3 \sqrt{h(2r-h)} +2\sqrt{2hr} )}{15}}\)

Niestety nie potrafię z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ h}\), ale przy danym \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ P}\)

podaje wartość \(\displaystyle{ h}\)


Proponuję, żebyś skontaktował się z użytkownikiem florek177, być może on zna jakieś lepsze rozwiązanie.
ODPOWIEDZ