po rozwinieciu powierzchni bocznej walca otrzymano prostokat , ktorego jeden z bokow jest dwa razy dluzszy od drugiego i ktorego przekatna ma dlugosc p. oblicz pole powierzchni calkowitej tego walca.
prosze o pomoc w roziwazaniu oraz wytlumaczenie
walec - oblicz pole
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
walec - oblicz pole
wysokosc walca-x
srednica walca-2x
dana jest długosc przekatnej która wynosi p
korzystam z tw.pitagorasa
\(\displaystyle{ x^2+4x^2=p^2}\)
\(\displaystyle{ 5x^2=p^2}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{1/5 p^2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{p\sqrt{5}}{5}}\)
czyli promien wynosi \(\displaystyle{ \frac{p\sqrt{5}}{5}}\)
natomiast wysokosc= \(\displaystyle{ 2*\frac{p\sqrt{5}}{5}}\)
podstawiasz do wzoru \(\displaystyle{ P_{c}=2\pi r^2+2\pi rh}\)
srednica walca-2x
dana jest długosc przekatnej która wynosi p
korzystam z tw.pitagorasa
\(\displaystyle{ x^2+4x^2=p^2}\)
\(\displaystyle{ 5x^2=p^2}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{1/5 p^2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{p\sqrt{5}}{5}}\)
czyli promien wynosi \(\displaystyle{ \frac{p\sqrt{5}}{5}}\)
natomiast wysokosc= \(\displaystyle{ 2*\frac{p\sqrt{5}}{5}}\)
podstawiasz do wzoru \(\displaystyle{ P_{c}=2\pi r^2+2\pi rh}\)