1. Podstawą ostrosłupa o wierzchołku \(\displaystyle{ S}\) jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) o bokach długości:
\(\displaystyle{ |AB| = 6,}\)
\(\displaystyle{ |AC| = |BC| = 5}\)
Wysokość ostrosłupa jest równa 2, a jej spodek jest środkiem okręgu opisanego na podstawie. Oblicz tangens kąta nachylenia ściany \(\displaystyle{ ABS}\) do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
---------
2. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 6}\), a ściany boczne są trójkątami równoramiennymi, każdy o polu równym \(\displaystyle{ 12}\). Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) oznacza kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa. Oblicz \(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2}}\).
---------
3. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym pole ściany bocznej jest cztery razy większe od pola podstawy. Oblicz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
Jak się do tego zabrać? Proszę o wskazówki.
Kąty nachylenia w ostrołupach.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 21:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Kąty nachylenia w ostrołupach.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, o 18:55 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Kąty nachylenia w ostrołupach.
2. Wyznacz wysokość ściany bocznej. Zawuaż, że kąt między sąsiednimi ścianami jest wyznaczony przez dwie wysokości ścian bocznych poprowadzone z tego samego wierzchołka. No i funkcyjki potem. Jeśli nie chcesz bawić się z rysunkami, to możesz \(\displaystyle{ \sin \frac{\alpha}{2}}\) wyznaczyć z tożsamości. Ale jeśli wolisz bardziej elegancką metodę to zaznacz odpowiedni trójkąt prostokątny w tym ostrosłupie.
1. Rysunek. Zaznacz trójkąt prostokątny. W czym konkretnie twkwi problem?
Pozdrawiam!
1. Rysunek. Zaznacz trójkąt prostokątny. W czym konkretnie twkwi problem?
Pozdrawiam!