Prosze o pomoc w zadaniu
zad. Objetosc walca opisanego na kuli jest rowna V. Oblicz objetosc i pole powierzchni walca.
zadanie z walcem
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
zadanie z walcem
nalezy skorzystac z warunku wpisywalnosci okregu w czworokat , z tego warunku wynika ze przekroj walca jest kwadratem czyli bok wynosi 2r
\(\displaystyle{ V=\pi r^2h}\)
\(\displaystyle{ V=\pi * r^2 *2r}\)
\(\displaystyle{ \pi * 2 r^3=V}\)
z tego wyjdzie ze \(\displaystyle{ r=\sqrt[3]{\frac{v}{2\pi}}}\)
no i nalezy skorzystac ze wzoru
\(\displaystyle{ P_{c}=2\pi r^2 +2\pi r h}\)
dane jest r , natomias wysokosc to 2 r
\(\displaystyle{ V=\pi r^2h}\)
\(\displaystyle{ V=\pi * r^2 *2r}\)
\(\displaystyle{ \pi * 2 r^3=V}\)
z tego wyjdzie ze \(\displaystyle{ r=\sqrt[3]{\frac{v}{2\pi}}}\)
no i nalezy skorzystac ze wzoru
\(\displaystyle{ P_{c}=2\pi r^2 +2\pi r h}\)
dane jest r , natomias wysokosc to 2 r