Witam. Mógłby ktoś pomóc z tymi dwoma zadaniami?
1.Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}\ cm}\) , a ściana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60}\) stopni.
2.Półkole o promieniu \(\displaystyle{ 6\ cm}\) zwinięto w powierzchnię boczną stożka. Oblicz objętość tego stożka.
Pole powierzchni i objetość figur
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 paź 2012, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Pole powierzchni i objetość figur
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 15:09 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Pole powierzchni i objetość figur
Wskazówki:
1. Rozważ trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątną jest wysokość ściany bocznej ostrosłupa, a przyprostokątnymi są wysokość ostrosłupa i odcinek łączący spodki obu wspomnianych wysokości (jakiej długości jest ten odcinek?). Oblicz długość każdej z tych wysokości.
2. Oblicz pole danego półkola - jest to powierzchnia boczna stożka. Tworzącą stożka jest promień półkola. Na podstawie tych danych i wzoru na pole powierzchni bocznej stożka oblicz długość promienia jego podstawy. Korzystając z twierdzenia Pitagorasa oblicz długość wysokości stożka.
1. Rozważ trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątną jest wysokość ściany bocznej ostrosłupa, a przyprostokątnymi są wysokość ostrosłupa i odcinek łączący spodki obu wspomnianych wysokości (jakiej długości jest ten odcinek?). Oblicz długość każdej z tych wysokości.
2. Oblicz pole danego półkola - jest to powierzchnia boczna stożka. Tworzącą stożka jest promień półkola. Na podstawie tych danych i wzoru na pole powierzchni bocznej stożka oblicz długość promienia jego podstawy. Korzystając z twierdzenia Pitagorasa oblicz długość wysokości stożka.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 paź 2012, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Pole powierzchni i objetość figur
No tak ten odcinek w pierwszym zadaniu ktory łaczy oba stożki wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\) czyli \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ale co dalej...
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 21:08 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Pole powierzchni i objetość figur
To jest odcinek łączący środek kwadratu ze środkiem jego boku - ma zatem długość równą połowie długości boku kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 paź 2012, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Pole powierzchni i objetość figur
Do obu wysokości wykorzystaj długość tej połowy boku kwadratu i wartość odpowiedniej funkcji trygonometrycznej danego kąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 paź 2012, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Pole powierzchni i objetość figur
W pierwszym zadaniu pole ostrosłupa wynosi \(\displaystyle{ 36\ cm^{2}}\) a objętość \(\displaystyle{ 12\ cm^{3}}\). W drugim zadaniu natomiast objętość stożka wyszła mi \(\displaystyle{ 9\sqrt{3}\ cm^{3}}\). Mam nadzieję że dobrze...
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 21:09 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach