Bryły obrotowe

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
buttonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 13 kwie 2011, o 17:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 10 razy

Bryły obrotowe

Post autor: buttonik »

Zad.1
Wysokość walca wynosi 4. Płaszczyzna prostopadła do podstawy walca odcina z obwodu podstawy łuk odpowiadający kątowi środkowemu o mierze 150 stopni. Pole powierzchni otrzymanego przekroju jest równe polu podstawy walca.
a. Oblicz promień podstawy walca.
b. Oblicz stosunek objętości brył otrzymanych w wyniku rozcięcia walca.

Wyliczałam cięciwę z twierdzenia cosinusów, a później podstawiałam \(\displaystyle{ 4x= \pi r^{2}}\)
ale nic się nie zgadza z odpowiedziami.
Ma wyjść: \(\displaystyle{ r= \frac{2}{ \pi }( \sqrt{6}+ \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ V _{b _{1}:V _{b _{2} } = (5 \pi -3):(7 \pi +3)}\)

Zad.2
Kulę ołowianą o promieniu R=6cm przetopiono na stożek . Pole powierzchni bocznej stożka jest dwa razy większe od pola podstawy.
a. Oblicz wysokość stożka.
b. Oblicz długość promienia podstawy stożka.
c. Wyznacz miarę kąta rozwarcia stożka.
Tutaj brałam Pb=2Pp więc wychodzi r=l ?

\(\displaystyle{ H=6 \sqrt[3]{12}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{288 \sqrt{3} }}\)
120 stopni

Zad. 3
Cztery kule o tym samym promieniu r ułożono w kształcie piramidy tak, że każde dwie są styczne do siebie. Oblicz wysokość tej piramidy.
\(\displaystyle{ \frac{2r}{3}(3+ \sqrt{6})}\)

Jeśli chodzi o to zadanie to nawet nie miałam na nie pomysłu
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Bryły obrotowe

Post autor: anna_ »

1. Jaką masz długość tej cięciwy?
buttonik pisze: Zad.2
Tutaj brałam Pb=2Pp więc wychodzi r=l ?
Pokaż obliczenia.

3.
Wysokośc jest równa

\(\displaystyle{ 2r+}\) wysokość czworościanu o krawędzi równej \(\displaystyle{ 2r}\)
ODPOWIEDZ