walec - pole przekroju

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

walec - pole przekroju

Post autor: nice88 »

walec o wysokosci 5 cm i promieniuy podstawy 5cm przecieto plaszczynza prostopadla do podstawy i odlegla od srodka podstawy o 3cm. jakie jest pole otrzymanego przekrojju?


prosze o pomoc w rozwiazaniu i wytlumaczenie
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

walec - pole przekroju

Post autor: Calasilyar »

Podstawa:

h=3cm
H=R=5cm
R=5cm
\(\displaystyle{ h^{2}+(\frac{1}{2}a)^{2}=R^{2}\\
a=8\\
P=a\cdot H=40[cm^{2}]}\)
ODPOWIEDZ