a)
Powierzchnia boczna walca po roziwnieciu jest prostokataem o bokach dlugosci 10 cm i 50 cm . pod jakim katem przekatna przekroju osiowego jest nachylona do podstawy walca.?
b) przekatna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod katem 60stopni. jaki jest stosunek dlugosci bokow prostokata , ktory mozna otrzymac po rozwinieciu powierzcni bocznej walca.
[ Dodano: 7 Marzec 2007, 19:28 ]
prosze o pomoc w rozwiazaniu i wytluaczenie
zadanko z walcem - podst
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
zadanko z walcem - podst
b)
H to wysokość walca
\(\displaystyle{ \frac{a}{2r}=tg60^{o}}\)
\(\displaystyle{ a=r2\sqrt{3}}\)
Prostokąt, o który chodzi ma wymiary \(\displaystyle{ 2{\pi}r}\) na \(\displaystyle{ r2\sqrt{3}}\) czyli stosunek dłuzszego boku do krótszego wynosi
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{\sqrt{3}}}\)
H to wysokość walca
\(\displaystyle{ \frac{a}{2r}=tg60^{o}}\)
\(\displaystyle{ a=r2\sqrt{3}}\)
Prostokąt, o który chodzi ma wymiary \(\displaystyle{ 2{\pi}r}\) na \(\displaystyle{ r2\sqrt{3}}\) czyli stosunek dłuzszego boku do krótszego wynosi
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{\sqrt{3}}}\)