Objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Hypnosis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 6 wrz 2012, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów

Objętość ostrosłupa

Post autor: Hypnosis »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/1oO8/


Mam obliczyć objętość tego ostrosłupa. Zacząłem od wyliczenia trzeciego boku podstawy i wyszło mi, że trzeci bok podstawy wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{20}}\)
Podstawą jest trójkąt prostokątny, więc obliczam pole podstawy:

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 4 \cdot \sqrt{20}= 2\sqrt{20}}\) Więc mam już Pp

Naprowadzi mnie ktoś teraz skąd wyliczyć wysokość ostrosłupa? Niby wiem, ale po policzeniu wszystkiego wychodzi mi zupełnie inny wynik niż powinien, więc może i wyliczyłem źle.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

W trójkącie po lewej stronie (ściana boczna) oblicz długość drugiej przyprostokątnej (jest to także wysokość ostrosłupa). Oczywiście długość przeciwprostokątnej wynosi \(\displaystyle{ 4 \sqrt{5}}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: wujomaro »

W tym ostrosłupie jedna krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem prostym. Ponadto:
\(\displaystyle{ \sqrt{20}= \sqrt{4 \cdot 5}=2 \sqrt{5}}\)
Pozdrawiam!
Hypnosis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 6 wrz 2012, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów

Objętość ostrosłupa

Post autor: Hypnosis »

A podpowie ktoś jeszcze jak obliczyć wysokość tego ostrosłupa?:)

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/1oVw/


Dlaczego wysokość to nie 6?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: wujomaro »

Bo krawędź mająca długość \(\displaystyle{ 6}\) nie jest prostopadła do podstawy.

Pitagoras. Oblicz wysokość trapezu z podstawy, wiesz że krawędź \(\displaystyle{ 6}\) pokrywa się z przeciwprostokątną trójkąta po lewej. I teraz zastosuj tw. Pitagorasa.
Pozdrawiam!
Hypnosis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 6 wrz 2012, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów

Objętość ostrosłupa

Post autor: Hypnosis »

Dlaczego ta krawedz 6 nie jest prostopadla do podstawy, a tamta krawedz trojkata po lewej juz tak? Bo nie potrafie tego "zobaczyc".
Przeciez i tu i tu jest zaznaczony kat prosty.

Aa ok, juz wszystko widze, przepraszam;)
ODPOWIEDZ