Witajcie,
Bardzo proszę Genialnych Forumowiczów o pomoc w zadaniu.
Jest ono następujące: należy obliczyć pole powierzchni i objętość oraz długość krawędzi (podstawa i wysokość) graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej \(\displaystyle{ x}\) oraz wysokości równej \(\displaystyle{ 2x-1}\).
Zadanie z 3 klasy gimnazjum, która nie miała jeszcze funkcji trygonometrycznych. Mnie przy użyciu tych funkcji wychodzi \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\) , co daje objętość na minusie.
Będę ogromnie wdzięczna za pomoc, gdyż nie daje mi to zadanie spokoju.
graniastosłup prawidłowy trójkątny żadnych danych
graniastosłup prawidłowy trójkątny żadnych danych
Ostatnio zmieniony 6 paź 2012, o 22:54 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
graniastosłup prawidłowy trójkątny żadnych danych
Cóż, jeśli mamy niewiadomą \(\displaystyle{ x}\), to objętość i pole wyrazimy tylko za pomocą tej zmiennej.
No cóż, pole powierzchni całkowitej to suma wszystkich ścianek. Jak wygląda ten graniastosłup? Jeśli tego nie widzisz to zrób rysunek.
Objętość to: \(\displaystyle{ V=P_{p}H}\), w podstawie mamy trójkąt równoboczny. Jaki jest wzór na pole trójkąta równobocznego?
Pozdrawiam!
No cóż, pole powierzchni całkowitej to suma wszystkich ścianek. Jak wygląda ten graniastosłup? Jeśli tego nie widzisz to zrób rysunek.
Objętość to: \(\displaystyle{ V=P_{p}H}\), w podstawie mamy trójkąt równoboczny. Jaki jest wzór na pole trójkąta równobocznego?
Nie bardzo rozumiem. Gdzie tutaj potrzebne są funkcje i na jakiej podstawie wyznaczyłaś wielkość \(\displaystyle{ x}\)?Zadanie z 3 klasy gimnazjum, która nie miała jeszcze funkcji trygonometrycznych. Mnie przy użyciu tych funkcji wychodzi x=1/2, co daje objętość na minusie.
Pozdrawiam!