1. przekroj osiowy walca jest prostokatem o wymiarach 3x5 .jaka jest objetosc i pole powierzchni tego walca.
2. a) przekroj osiowy walca jest kwadratem o boku a. oblicz objetosc i pole powierchni tego walca.
b) powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest kwadratem o boku a . jakie jest pole przekroju osiowego tego walca?
dzieki za pomoc i wytluamczenie
zadanie z walcem - zad. podstawowe
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
zadanie z walcem - zad. podstawowe
AD.1
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}*3\\
h=5}\)
Teraz tylko podstawiasz do wzoru na objetość i pole:
\(\displaystyle{ V=\pi r^2h\\
S=2\pi r(r+h)}\)
AD.2
a)
Czyli promien podstawy bedzie rowny polowie boku kwadratu:
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}a\\
h=a}\)
I tez podstawiasz do wzoru
[ Dodano: 6 Marzec 2007, 17:35 ]
b)
\(\displaystyle{ 2\pi r=a\\
h=a}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{a}{2\pi}}\)
Wiec pole rowna sie:
\(\displaystyle{ P=2r*h}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}*3\\
h=5}\)
Teraz tylko podstawiasz do wzoru na objetość i pole:
\(\displaystyle{ V=\pi r^2h\\
S=2\pi r(r+h)}\)
AD.2
a)
Czyli promien podstawy bedzie rowny polowie boku kwadratu:
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}a\\
h=a}\)
I tez podstawiasz do wzoru
[ Dodano: 6 Marzec 2007, 17:35 ]
b)
\(\displaystyle{ 2\pi r=a\\
h=a}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{a}{2\pi}}\)
Wiec pole rowna sie:
\(\displaystyle{ P=2r*h}\)