Opisany okrąg

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gig27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 mar 2007, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WARSAW
Podziękował: 13 razy

Opisany okrąg

Post autor: gig27 »

Witam proził bym o pomoc w takich zadankach
zad 1
Na trójkącie prostokątnym o polu 20 opisano okrąg. Odległość stycznej do okręgu w wierzchołku kąta prostego od jednego z pozostałych wierzchołków jest równa 2. Obliczyć promień okręgu.

zad 2
W trójkącie równoramiennym ramię ma długość 4 cm, a środkowa poprowadzona z końca podstawy trójkąta ma długość 3 cm . Obliczyć pole koła opisanego na tym trójkącie.

[ Dodano: 7 Marzec 2007, 16:06 ]
Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc ztym zadankiem ?? ??
Ostatnio zmieniony 9 mar 2007, o 22:57 przez gig27, łącznie zmieniany 1 raz.
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Opisany okrąg

Post autor: W_Zygmunt »

Ad 1.


Korzystając z tw. Pitagorasa możemy napisać:
\(\displaystyle{ b^{2}\,=\,x^{2} + d^{2}}\)
\(\displaystyle{ r^{2}\,=\,x^{2} + (r - d)^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot a\cdot b\,=\,20}\)
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2}\,=\,(2\cdot r)^{2}}\)
Rozwiązując ren układ równań otrzymałem
\(\displaystyle{ r\,=\,5}\)

Ad 2.
Oznaczmy wierzchołki trójkąta równobocznego przez ABC.
Środek odcinka BC przez D.
W trójkącie ADC znamy wszystkie boki, więc z twierdzenia cosinusów
możemy wyliczyć kąt przy wierzchołku C - oznaczmy go przez \(\displaystyle{ 2\, \gamma}\).
Biorąc trójkąt prostokątny możemy wyliczyć \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\)
W trójkącie ABC znamy podstawę i kąt przy wierzchołku,
zatem z twierdzenia sinusów wyliczymy R.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2007, o 07:23 przez W_Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
gig27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 mar 2007, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WARSAW
Podziękował: 13 razy

Opisany okrąg

Post autor: gig27 »

Mógłbyś Zygmunt dołaczyć rysuneczek ??
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

Opisany okrąg

Post autor: profesorq »

A jak będzie wyglądał promień tego okręgu opsianego na trójkącie w 2 zadaniu??
gig27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 mar 2007, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WARSAW
Podziękował: 13 razy

Opisany okrąg

Post autor: gig27 »

ZAD 2
Zygmunt nie zbedna jest Twoja pomoc mi udało sie chyba obliczyć

\(\displaystyle{ sin \gamma = \frac{\sqrt{10}}{8}}\) oraz długość podstawy \(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{10}}\)
Czy to pole wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{128\pi}{27}}\)
ODPOWIEDZ