przez środek krawędzi AD w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS poprowadzono prostą prostopadłą do ściany BCS. Prosta ta tworzy jednakowe katy z podstawa ABCD i sciana ADS. Wyznacz miare kąta dwuściennego przy krawędzi AD.
Proszę o podpowiedz
przez srodek krawedzi AD w ostroslupie prawidlowym
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
przez srodek krawedzi AD w ostroslupie prawidlowym
niech E,F to środki AD, BC
popatrzmy na trójkąt SEF - z zadania wiemy że wysokość i dwusieczna poprowadzone z wierzchołka E się pokrywają, a zatem ES=EF
ostrosłup jest prawidłowy więc ES=FS
zatem ES=FS=EF czyli trójkąt EFS jest równoboczny czyli szukany kąt to \(\displaystyle{ 60^\circ}\)
popatrzmy na trójkąt SEF - z zadania wiemy że wysokość i dwusieczna poprowadzone z wierzchołka E się pokrywają, a zatem ES=EF
ostrosłup jest prawidłowy więc ES=FS
zatem ES=FS=EF czyli trójkąt EFS jest równoboczny czyli szukany kąt to \(\displaystyle{ 60^\circ}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
przez srodek krawedzi AD w ostroslupie prawidlowym
Tak to wygląda w 3D:
A tak w 2D:
... nny2d.jpg/
Wychodzi więc na to, że wysokość poprowadzona z kąta \(\displaystyle{ E}\) leżącego przy podstawie trójkąta równoramiennego jest też jego dwusieczną. Czyli...?
Pozdrawiam!
A tak w 2D:
... nny2d.jpg/
Wychodzi więc na to, że wysokość poprowadzona z kąta \(\displaystyle{ E}\) leżącego przy podstawie trójkąta równoramiennego jest też jego dwusieczną. Czyli...?
Pozdrawiam!
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
przez srodek krawedzi AD w ostroslupie prawidlowym
Dokładnie, wynik to \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\). Tylko w trójkącie równobocznym wysokość poprowadzona z kąta przy podstawie jest również dwusieczną tego kąta.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!