Odległośc od wierzchołka- Prostopadłościan

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
joetoy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 lut 2007, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Odległośc od wierzchołka- Prostopadłościan

Post autor: joetoy »

Podstawą prostopadłościanu \(\displaystyle{ ABCDA_1B_1C_1D_1}\) jest kwadrat \(\displaystyle{ ABCD}\), a odcinki \(\displaystyle{ AA_1}\), \(\displaystyle{ BB_1}\), \(\displaystyle{ CC_1}\), \(\displaystyle{ DD_1}\) są krawędziami bocznymi. Oblicz odległość wierzchołka \(\displaystyle{ B_1}\) od płaszczyzny \(\displaystyle{ ACD_1}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ |AB|=a}\) i \(\displaystyle{ |AA_1|=b.}\)
Ostatnio zmieniony 6 mar 2007, o 18:47 przez joetoy, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Odległośc od wierzchołka- Prostopadłościan

Post autor: wb »

Szukana odległość x jest wysokością trójkata \(\displaystyle{ D_1B_1E}\)
gdzie E jest punktem przecięcia się przekątnych podstawy ABCD.
Łatwo zauważyć, że trójkat ten jest równoramienny:
\(\displaystyle{ |D_1E|=|B_1E|=\sqrt{b^2+(\frac{1}{2}a\sqrt2)^2}=\sqrt{b^2+\frac{1}{2}a^2}}\)

Licząc pole tego trójkata na dwa sposoby otrzymujemy równanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\sqrt{b^2+\frac{1}{2}a^2}\cdot x=\frac{1}{2}a\sqrt2\cdot b \\ x=\frac{2ab}{\sqrt{2b^2+a^2}}}\)
joetoy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 lut 2007, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Odległośc od wierzchołka- Prostopadłościan

Post autor: joetoy »

Zgadza się . Punkt ląduje na Twoim koncie.
Minority
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 wrz 2007, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Odległośc od wierzchołka- Prostopadłościan

Post autor: Minority »

a skąd się wziął wzór na pole \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} a\sqrt{2} \cdot b}\) jakoś mi on nie pasuje do mojego rysunku. Bo ten pierwszy taki sam mi wyszedł.


Cofam pytanie... już wiem
Piotras.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 sie 2009, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Odległośc od wierzchołka- Prostopadłościan

Post autor: Piotras. »

Ta odleglosc od wierzcholka to odcinek miedzy wierzchokiem a srodkiem ciezkosci plaszczyzny? Skad wiadomo ze jest nachylony pod katem 90 st?
ODPOWIEDZ