kąt dwuścienny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Roudin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 2 razy

kąt dwuścienny

Post autor: Roudin »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz miarę kąta dwuściennego, jaki wyznaczają ściana boczna z podstawą.

dziwne Wyszło mi
\(\displaystyle{ \tg\alpha=12 \sqrt{11}}\)

Proszę o pomoc jeżeli zadanie jest źle zrobione
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

kąt dwuścienny

Post autor: Sherlock »

AU
AU
0db949575e3d4a65.jpg (5.99 KiB) Przejrzano 74 razy
Odpowiedź to \(\displaystyle{ tg \angle SDO=2 \sqrt{11}}\). Zamieść swoje wyliczenia...
Roudin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 2 razy

kąt dwuścienny

Post autor: Roudin »

A już mi dobrze wyszło źle miałem narysowanego ostrosłupa
ODPOWIEDZ