zad1. Oblicz pole powierzchni całkowitej osrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego ściany boczne są trójkatami prostokątnymi a krawędź podstawy ma długość 4cm.
zad2. Podstawą ostrosłupa prostego jest prostokąt o bokach długości 6cm i 8cm. Dwie z pośród jego ścian bocznych sątrójkątami równobocznymi. Oblicz wysokość tego ostrosłupa (rozpatrz dwa przypadki)
zad3. Oblicz obwód podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość ściany bocznej jest równa:
a) 5cm, a pole powierzchni bocznej wynosi 70cm kwadratowych
b) 3cm, a pole powierzchni całkowitej wynosi 16 cm kwadratowych
zad4. Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i wysokość jego ściany bocznej tworzą kąt alpha+ 5{licznik}{mianownik}13. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa, jesli jego wysokość jest równa 12
Próbowałam ale mi nie wychodzi bardzo proszę o pomoc
Osrosłupy zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Osrosłupy zadania
No to napisz swoje rozwiązania (choćby to były nawet nieudane próby) a wtedy łatwiej będzie napisać wskazówki.
1. Skoro ściany boczne są trójkątami prostokątnymi, to są to trójkąty prostokątne równoramienne o długości przeciwprostokątnej równej 4 cm. Jak obliczyć długość przyprostokątnej i pole takiego trójkąta?
2. Które dwie ściany boczne mogą być jednocześnie trójkątami równobocznymi?
1. Skoro ściany boczne są trójkątami prostokątnymi, to są to trójkąty prostokątne równoramienne o długości przeciwprostokątnej równej 4 cm. Jak obliczyć długość przyprostokątnej i pole takiego trójkąta?
2. Które dwie ściany boczne mogą być jednocześnie trójkątami równobocznymi?
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Osrosłupy zadania
3. Pole powierzchni bocznej: \(\displaystyle{ P_b = 4\frac{ah}{2} = 2ah}\) . \(\displaystyle{ P_b}\) oraz \(\displaystyle{ h}\) masz dane, a obwód podstawy to suma długości boków kwadratu..
4. nie wiem czy dobrze zrozumiałem... ale domyślam się, że sinus lub cosinus kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) jest równy \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\) - czy dobrze? Wtedy tworzysz układ dwóch równań: pierwsze - z Tw. Pitagorasa definiujesz trójkąt utworzony przez wysokość ostrosłupa, wysokość jego ściany bocznej i odcinek łączący ich nie-wspólne końce (którego długość jest faktycznie połową długości krawędzi podstawy), drugie - definiujesz któreś dwa z tych boków trójkąta przez równanie z sinusem/cosinusem (zależy co tam masz). To powinno wystarczyć do obliczenia długości krawędzi podstawy, a później pola powierzchni bocznej.
4. nie wiem czy dobrze zrozumiałem... ale domyślam się, że sinus lub cosinus kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) jest równy \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\) - czy dobrze? Wtedy tworzysz układ dwóch równań: pierwsze - z Tw. Pitagorasa definiujesz trójkąt utworzony przez wysokość ostrosłupa, wysokość jego ściany bocznej i odcinek łączący ich nie-wspólne końce (którego długość jest faktycznie połową długości krawędzi podstawy), drugie - definiujesz któreś dwa z tych boków trójkąta przez równanie z sinusem/cosinusem (zależy co tam masz). To powinno wystarczyć do obliczenia długości krawędzi podstawy, a później pola powierzchni bocznej.