Witam! mam problem z pewnym zadaniem z matematyki tresc tego zadania brzmi :
w graniastosłupie prawidłowym trojkatnym przekątna sciany bocznej ma długość \(\displaystyle{ 4\ cm}\) i jest
nachylona do powierzchni podstawy pod katem \(\displaystyle{ 60^o}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej
i objętość tego graniastosłupa.
Prosiłbym o pomoc bo naprawdę nie wiem jak sie do tego zabrać ;/
Granisatoslup trojkatny-oblicz (problem)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Granisatoslup trojkatny-oblicz (problem)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2012, o 12:13 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami[latex], [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Granisatoslup trojkatny-oblicz (problem)
Sporządź odpowiedni rysunek i zaznacz daną przekątną ściany bocznej oraz jej rzut prostopadły na sąsiednią ścianę boczną (tu uwaga: rzutem tym nie jest przekątna sąsiedniej ściany).
Łącząc dwa końce powyższych odcinków (różne między sobą), otrzymasz trójkąt prostokątny, w którym znasz długość przeciwprostokątnej oraz miarę kąta ostrego przy jednej z przyprostokątnych (będącej wysokością trójkąta równobocznego zawartego w podstawie graniastosłupa).
Łącząc dwa końce powyższych odcinków (różne między sobą), otrzymasz trójkąt prostokątny, w którym znasz długość przeciwprostokątnej oraz miarę kąta ostrego przy jednej z przyprostokątnych (będącej wysokością trójkąta równobocznego zawartego w podstawie graniastosłupa).
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Granisatoslup trojkatny-oblicz (problem)
Generalnie należy obliczyć długość krawędzi boku podstawy oraz wysokośc bryły z funkcji trygonometrycznych, lub właściwości boków w trójkącie: \(\displaystyle{ 30^{\circ} \ 60^{\circ} \ 90^{\circ}}\). Potem:
Pole powierzchni całkowitej bryły to suma pół wszystkich ścian bryły. (\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{a^{2} \sqrt{3}}{4}}\))
Objętość to: \(\displaystyle{ P_{p} \cdot H}\).
Pozdrawiam!
Pole powierzchni całkowitej bryły to suma pół wszystkich ścian bryły. (\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{a^{2} \sqrt{3}}{4}}\))
Objętość to: \(\displaystyle{ P_{p} \cdot H}\).
Pozdrawiam!